Израелската армия завърши предварителна оценка на цивилните жертви при конвоя с помощ за Газа миналата седмица, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на армията говорителят контраадмирал Даниел Хагари посочи, че е установено, че израелските сили не са ударили конвоя, а повечето палестинци са загинали в блъсканица.

Освен това е започнало по-задълбочено разследване на инцидента, което ще бъде обработено от "независим, професионален и експертен орган", който ще сподели констатациите си още през следващите дни, допълни той.

Натискът върху Израел се засили заради смъртта на десетки палестинци по време на неясен инцидент в ивицата Газа в четвъртък, при който тълпи обкръжиха конвой от камиони с хуманитарна помощ и войници откриха огън. Няколко страни подкрепиха призива на ООН за разследване.

Здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа съобщиха, че израелските сили са убили над 100 души, опитващи се да стигнат до конвой с помощ край град Газа.

Израелската армия откри огън по опашка за хуманитарна помощ

Израелската армия откри огън по опашка за хуманитарна помощ

Здравните власти в Газа съобщиха, че повече от 100 души са загинали

"Израелските отбранителни сили приключи първоначалния преглед на злополучния инцидент, при който цивилни жители на Газа бяха стъпкани до смърт и ранени, докато се насочваха към конвоя за помощ", заяви Хагари.

При оценката, при която е била събрана информация от командири и войници на терен, е установено, че не е бил нанесен удар срещу хуманитарния конвой.

"По-голямата част от палестинците са загинали или са ранени в резултат на блъсканицата", посочи Хагари.

"След предупредителните изстрели за разпръскване на блъсканицата и след като нашите сили започнаха да се изтеглят, няколко мародери се приближиха до силите ни и представляваха непосредствена заплаха за тях. Според първоначалния преглед войниците са отговорили на няколко лица", допълни той.

САЩ одобриха пускането на помощ със самолети в Газа

САЩ одобриха пускането на помощ със самолети в Газа

Байдън каза, че операцията ще се проведе през следващите дни, но не даде повече подробности

"Започнахме разследване за по-нататъшно проучване на случилото се, което ще ни помогне да намалим риска подобен трагичен инцидент да се случи отново по време на някоя от нашите хуманитарни операции", отбеляза Хагари.

"Инцидентът ще бъде проучен в механизма за установяване и оценка на факти, независим, професионален и експертен орган. В името на прозрачността ще споделяме актуализации в процеса на проверката, надяваме се през следващите дни".

Хагари не даде подробности кой конкретно ще се занимава с разследването.