В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в Онтарио да предприемат строги мерки за контрол на замърсяването от причиняващия рак химикал бензен, след като изпускане от съоръжение принуди общност от коренното население да обяви извънредно положение, предава Ройтерс.

Федералният министър на околната среда и изменението на климата Стивън Гилбо издаде предупреждение на нефтохимическата рафинерия в Сарния, Онтарио, град на по-малко от 300 км западно от Торонто.

Миналия месец племето Аамдживнаанг обяви извънредно положение поради изпускане на химикали от завода за производство на пластмаса германската компания INEOS Styrolution, което изпрати най-малко 10 души с отравяне в болница

Заповедта ще изисква някои нефтохимически производствени съоръжения да прилагат мерки за контрол на изпаренията, по-специално тези, които имат гранични концентрации на бензен над 29 микрограма на кубичен метър през всеки от двуседмичните периоди на вземане на проби, вариращи от 1 март 2023 г. до 29 февруари , 2024 г.

"Просто е неприемливо хората от племето Аамдживнаанг и Сарния да са изправени пред постоянни проблеми с лошото качество на въздуха", каза Гилбо в изявление.

"Коренното население има право на здравословна околна среда и твърде често е засегнато от замърсяващи индустрии."

Селището на племето Аамдживнаанг, което има 1000 жители, е заобиколено от промишлени съоръжения. Базираната във Франкфурт компания, част от INEOS Group, затвори своето съоръжение на 20 април.

Според изследване на университета в Торонто около 40% от нефтохимическите заводи в Канада са разположени в района на Сарния, известен като "Химическата долина".

Ловец пострада тежко след нападение от мечка гризли в Канада

Ловец пострада тежко след нападение от мечка гризли в Канада

Пострадалият успял да рани мечката смъртноносно при самозащита