Китайските власти посъветваха хората да спрат да пътуват към и извън Ухан, град, който е огнище на нов коронавирус, убил девет души до момента, съобщава Би Би Си. На живеещите в града от 8,9 милиона души е казано да избягват тълпи и да минимизират публичните събития.

Новият вирус се разпространи от Ухан в няколко китайски провинции, както и в САЩ, Тайланд и Южна Корея.

Има 440 потвърдени случая, с произход на пазара на морски дарове, който "е провеждал незаконни сделки с диви животни".

"Не ходете в Ухан. А тези в Ухан, моля, не напускайте града", заяви заместник-министърът на Националната здравна комисия Ли Бин в един от първите публични брифинги от началото на епидемията. Властите също признаха, че страната сега е в "най-критичния етап" на превенция и контрол.

Китай по-рано потвърди, че вирусът се предава от човек на човек.

Вирусът, известен още като 2019-nCoV, се приема за нов щам на коронавирус, който не е идентифициран по-рано при хора. Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица, задух и затруднено дишане.

Ли заяви, че има доказателства, че болестта се "предава главно през дихателните пътища". Китай обаче все още не успява да потвърди точния източник на вируса.

Експерти предупреждават, че коронавирусът Ухан може да обхване цялата планета

Експерти предупреждават, че коронавирусът Ухан може да обхване цялата планета

Тайван съобщи за първи случай, наблюдават се всички пътници и екипажа на полет

"Въпреки че пътят на предаване на вируса все още не е напълно изяснен, съществува възможност за мутация на вируса и риск от по-нататъшно разпространение на епидемията", допълва Ли.

Той добави още, че има 2197 души, за които се знае, че са влезли в контакт със заразени пациенти.

Досега не е открит супер разпространител - пациент, който е предал вируса на повече от 10 души.

За най-малко 15 медицински работници в Ухан, вероятно тези, които са влезли в контакт с пациенти, е известно, че са заразени с вируса.

Няма как да се разбере, но вероятно ще се разпространи сред милионите хора в Китай, които пътуват в страната за седмичната ваканция на Лунната Нова година. Хиляди пътуват и в чужбина. Ли добави, че фестивалът ще "увеличи риска от разпространение на болестта и ще затрудни превенцията и контрола".

Той коментира, че ще бъдат въведени строги мерки за контрол на болестта, като призовава онези от Ухан да "избягват тълпите и да минимизират публичните събития".

Тези мерки включват скрининг на температурата за всички, които напускат Ухан, и стерилизация и вентилация в големите транспортни центрове.

В града е въведена и забрана за търговия с живи домашни птици и диви животни. Според съобщенията на държавните медии полицията провежда проверки на място, за да се увери, че забраната се прилага.

"Вече знаем, че болестта произхожда от пазар, за незаконна продажба на диви животни", обяснява Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

"Това може да е причината, болестта да е заразила животно и след това да се е предала от това животно на човек."

Кметът на Ухан също призова хората да стоят далеч от града, ако нямат спешна причина за посещение.

Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса

Си Дзинпин поиска решителни действия за спиране на коронавируса

Това е първият коментар на китайския лидер от разпространението на коронавируса

В едно от последните големи огнища в Китай - пандемията H1N1 - бяха наблюдавани сурови методи в опит за спиране на вируса.

През 2009 г. пътниците, влизащи в Китай, за които е установено, че имат грипоподобни симптоми, бяха поставени в изолация за седем дни. Децата в училишата също са тествани за температура и всеки с повишена е изпратен вкъщи.

За сегашния коронавирус се съобщава, че има няколко случая в световен мащаб: три случая в Тайланд, един в Корея, един в Япония, един в Тайван и един в САЩ. В сряда и Макао съобщи за първи потвърден случай на вируса. Твърди се, че пациентът е бизнесдама, пристигнала от Ухан през уикенда.

Властите на много места, включително Австралия, Сингапур, Хонконг, Тайван и Япония, засилиха проверките на пътуващите със самолет от Ухан. Американските власти миналата седмица обявиха подобни мерки на летищата в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк.

В Австралия мъж, пътувал до Ухан, е в изолация и е подложен на тестове. Австралия е най-големият източник на туристи за Китай, като миналата година са пътували и повече от един милион души.

Според експерти, много случаи на вируса може да не бъдат открити, според доклад на MRC Център за глобален анализ на инфекциозни заболявания в Imperial College London, може да има повече от 1700 заразени.

Фу от Китайския център за контрол на заболяванията заяви, че цифрите в проучването, "не съответстват с това, което виждаме в действителност".

Световната здравна организация - СЗО преценява днес дали да обяви международна спешна ситуация заради вируса - както направи със свинския грип и ебола. Такава декларация, ако бъде направена, ще се разглежда като спешен призив за координиран международен отговор.

Мъж е под карантина в Австралия заради китайския коронавирус

Мъж е под карантина в Австралия заради китайския коронавирус

Смъртните случаи от новата епидемия са вече 6 в централния китайски град Ухан

По информация на "Бизнес инсайдър", САЩ планират да принудят пътниците от Ухан, Китай, да променят полетите си - и дори изцяло да пренасочват полети, ако е необходимо - за да гарантират, че те със сигурност ще бъдат прегледани за разпространение на коронавирус.

Определени са процедури за проверка на пътниците на три летища и се планират още - международното летище O'Hare  в Чикаго, Илинойс, и на летището Hartsfield-Jackson в Атланта, Джорджия, по-късно тази седмица.

"С увеличаването на случаите решихме да преминем към тази цялостна стратегия за 100% покритие, което означава да добавим допълнителни летища и ... да пренасочим целия трафик към летищата, които имат скрининг". Скрининг има на международното летище в Лос Анджелис, на летището JFK в Ню Йорк и на международното летище Сан Франциско.

Обикновено има много начини да стигнете от Ухан до САЩ, без да използвате тези пет летища, но всеки, който се опита, ще се пренасочва от американските власти.

В същото време, британският държавен секретар по транспорта Грант Шапс заяви, че най-голямото летище в страната, "Хийтроу" въвежда специални зони за хора, пристигащи от държави, засегнати от коронавируса.

"Имаше съобщения тази сутрин за полети, които идват директно от заразения регион до Хийтроу. С някои допълнителни мерки там, ще се гарантира, че когато полетите кацат директно на Хийтроу, има отделна зона за пристигащите хора".

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Експерти на СЗО и Световната банка: Този сценарий е напълно правдоподобен и усилията на правителствата са отчайващо недостатъчни