В провинция Съчуан и град Чунцин някои станции за зареждане на електрически превозни средства са били затворени поради прекъсване на електрозахранването им. Прекъсванията в тока са причинени от рекордно високите температури и тежката суша, уточняват китайски медии.

Например китайският производител на електромобили Nio Inc. съобщи в собственото си приложение за станциите си за зареждане, че някои от местата в град Ченгду временно не работят поради "силно претоварване при продължително високи температури". Nio призовава водачите на електромобили в Съчуан да споделят домашни зарядни устройства между 20 август и 20 септември.

Китай издаде предупреждение за суша за цялата страна

Китай издаде предупреждение за суша за цялата страна

От седмици не е капнала капка дъжд в района на река Яндзъ

Базираната в САЩ Tesla също така спря или ограничи работата на повече от 13 станции в Чънду и Чунцин, като само две от тях работят през нощта.

Компанията Teld New Energy, която разполага с около 300 000 места за зареждане в Китай, помоли водачите да проверят предварително станциите в Чънду и Чунцин, тъй като местните власти са поискали някои от тях да бъдат изключени от електрическата система. Компанията предлага на клиентите си и преференциални тарифи късно вечер или рано сутрин, когато търсенето на електроенергия е по-ниско.

Режим на тока в Югозападен Китай заради сушата

Режим на тока в Югозападен Китай заради сушата

Язовирите са полупразни

Междувременно проблемите с електрозахранването в централната част на Китай доведоха до затруднения в заводите на Toyota Motor Corp. и Contemporary Amperex Technology Co., който е най-големият производител на батерии в света, които бяха принудени да затворят редица производствени мощности.