При пожар са загинали 41 затворници в пренаселен затворнически блок в индонезийската провинция Бантен. Това обяви министър от правителството, който допълни, че са били ранени още десетки в пожара, който според полицията може да е причинен от неизправност в електрическата инсталация, предаде "Ройтерс".

Пожарът, най-смъртоносният в страната, откакто 47 загинаха при катастрофа във фабрика за фойерверки през 2017 г., е избухнал в 1:45 часа сутринта местно време в блока на затвора, уточни индонезийският правосъден и правозащитен министър Ясона Лаоли, след като посети местопроизшествието.

"Ние работим заедно със съответните органи, за да разследваме причините за пожара и, разбира се, да формулираме стратегии за превенция, така че тежки катастрофи като тази да не се повтарят отново", се посочва в изявление на министъра.

Министърът уточни, че двама от загиналите са чуждестранни граждани, по един от Южна Африка и Португалия, и потвърди, че затворът е работил със свръхкапацитет, когато пожарът е избухнал. По това време килиите са бил заключени, отбеляза министърът, но тъй като огънят е бушувал неконтролируемо, "някои стаи не можеха да бъдат отворени".

По-рано днес Рика Априанти, говорителка на отдела за затворите в министерството, заяви, че 122 души са били задържани за наркопрестъпления в блок, построен за 38 души.

Рика каза, че всичките 41 загинали са затворници, като добави, че властите все още евакуират съоръжението към 9 часа сутринта местно време.

Известно е, че затворите в Индонезия са пренаселени, като експерти казват, че този феномен се дължи отчасти на акцента върху лишаването от свобода, а не на рехабилитацията на осъдените за наркопрестъпления съгласно строгите закони на страната за наркотиците.

Д-р Хилвани от Общата болница в Тангеранг отбеляза, че някои от телата са толкова силно обгорели, че не могат да бъдат идентифицирани.

Metro TV цитира полицейски доклад, в който се казва, че 73 души са получили леки наранявания. "Първоначалното подозрение е, че това се дължи на късо съединение в електрическото захранване", каза говорителят на полицията Юсри Юнус пред телевизията.

Електрическата инсталация в затвора не е била модернизирана от 1972 г., когато е построен затворът, уточни министър Ясона.

В затвора в Тангеранг, индустриален и производствен център в покрайнините на Джакарта, са настанени общо над 2000 затворници, което далеч надхвърля капацитета му от 600 души според данни на правителството към септември.

Леополд Сударионо, криминалист и докторант в Австралийския национален университет, заяви, че пренаселеността също така е усложнила опитите за евакуация.

"В затвора Тангеранг има само петима пазачи, които работят на една смяна, за да охраняват затвор с 2 079 души", каза той. 

Началникът на затвора засега не е коментирал във връзка със съотношението на затворниците към охраната, нито капацитета на съоръжението. Говорителят на отдела за затворите в правосъдното министерство Рика каза пред местните медии, че 13 охранители са били дежурни в съоръжението по време на пожара.

През последните години в Индонезия имаше няколко смъртоносни пожара. Освен пожара във фабриката за фойерверки в Тангеранг през 2017 г., при пожар през 2019 г. във фабрика за кибритени клечки в Северна Суматра загинаха 30 души.