Огромен комплекс от бури преминава през Европа, като според съобщенията са загинали най-малко 14 души, и причини опустошение от френския остров Корсика до Венеция, преди да продължи да нанася големи щети в части от Австрия и Словения, обобщава Associated Press.

Според агенцията най-малко петима души във Франция и двама в Италия са били убити от силните бури. Някои експерти смятат, че комплексът от бури може да се квалифицира като "дерехо", особено опасна, широко разпространена и дълготрайна вятърна буря. Съобщава се, че две деца са станали жертва на силния вятър в Австрия.

Комплексът от бури се движи изключително бързо, увеличавайки риска от силен вятър. Интензивната поредица от бури удари корсиканската столица Аячо на югозападния бряг на острова в 8:15 сутринта местно време (9:15 часа българско време) в четвъртък. Вятърът там достигна 220 километра в час и огъна крилото на самолет "Еърбъс А319" на международното летище в Аячо.

Части от Франция и Южна Англия бяха ударени от проливен дъжд на 16 август, наводнил метростанции и пътища.

Най-малко петима души бяха убити във и около френския остров Корсика по време на бурята, според АП: 13-годишно момиче и 46-годишен мъж бяха убити в два къмпинга; 72-годишна жена загина, когато покрив се срути върху автомобила й и двама души загинаха в морето.

Десетки други са ранени, а най-малко 12 души са хоспитализирани в Корсика, според информациите. Силните ветрове също оставиха 45 000 души без ток.

По-нататък по пътя на системата се съобщава за две жертви в италианската провинция Тоскана, където дървета са били изтръгнати от земята и няколко души са били ранени от падащи дървета в къмпинг. Във Венеция бурните ветрове разхвърляха маси и столове като играчки на популярния площад Сан Марко, а парчета от тухли бяха откъснати направо от камбанарията на едноименната катедрала, най-високата сграда в града.

Според АП градушка с размерите на орех е причинила значителни щети в района на Лигурия в Италия, счупвайки прозорци и нанасяйки щети на земеделски земи, които вече са били пострадали от суша.

Бурята продължи да носи интензивни валежи и гръмотевици и силни ветрове към Словения, където в град Кран бяха отнесени покриви повредени десетки автомобили

В Австрия най-малко 65 000 души в Щирия са останали без ток по време на бурята, която донесе пориви на вятъра от най-малко 139 км/ч .

На друго място в Австрия две деца загинаха в района на Каринтия, след като силни ветрове събориха дървета близо до оживено езеро.

Бурите последваха поредица от горещи вълни, довели до най-тежката суша в Европа от стотици години.

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване