Тайфунът Койну премина през южната част на остров Тайван в четвъртък, като най-малко 190 души са ранени, но няма загинали. Стихията е причинила щети, като проливни дъждове и силни ветрове принудиха милиони хора в редица градове да не отидат на работа и на училище, предава Ройтерс.

Койну, което означава "кученце" на японски, достигна тайванския полуостров Хенгчун като тайфун от четвърта категория с ветрове със скорост до 252 км/ч, но отслабна, когато премина в Тайванския пролив и се насочи към китайската провинция Гуангдонг , според Tropical Storm Risk.

Най-силният дъжд падна в планинските и слабо населени части на окръг Пинтун на юг и окръзите на източния бряг Тайтунг и Хуалиен, но тайфунът засегна и големия южен пристанищен град Гаосюн.

Повечето градове и окръзи обявиха почивен неработен и неучебен ден, въпреки че столицата на острова Тайпе не беше засегната и работеше нормално.

Производителят на чипове TSMC заяви, че неговите фабрики също работят нормално.

Тайфунът навлезе в Тайванския пролив късно сутринта в четвъртък, но се прогнозираше, че силният дъжд ще продължи до петък, най-вече в южната и източната част на острова.

Противопожарната служба на Тайван съобщи за 190 ранени, но без загинали, както и за някои щети на сгради.

Двете основни вътрешни авиокомпании на Тайван, UNI Air и Mandarin Airlines, отмениха повечето си полети за четвъртък, докато фериботите до отдалечените острови също бяха спрени.

Общо 46 международни полета са били отменени, съобщиха от транспортното министерство, но високоскоростната железница, свързваща северен и южен Тайван, не бе засегната.