Американците се редят на опашка за бустерни дози ваксини срещу COVID-19 с рекордни темпове, като опасенията относно новооткрития вариант на коронавируса "Омикрон" подтикват милиони да се ваксинират. Това съобщи правителството на САЩ, предаде "Ройтерс".

Малко под 1 млн. души на ден са получили подсилващи (бустерни) дози от една от трите разрешени ваксини миналата седмица, което е най-високият темп, откакто американските регулатори дадоха разрешение за допълнителни игли за някои възрастни през септември, показват правителствени данни.

В САЩ не са особено притеснени от Омикрон

В САЩ не са особено притеснени от Омикрон

Според д-р Антъни Фаучи новият вариант няма да е по-опасен от Делта

"През последната седмица имаме близо 7 млн. души с бустерна доза; това е 1 млн. подсилващи дози на ден. А това е повече хора, които получават подсилваща доза на ден в сравнение с когато и да било преди", отбеляза Джеф Зайънтс, координаторът на Белия дом на отговора на COVID-19. Около 55% от хората на възраст 65 и повече години, които отговарят на условията за бустер, са получили такъв, добави той.

Като цяло САЩ са поставили 12,5 млн. ваксини през последната седмица, уточни Зайънтс на пресконференция в Белия дом, като това е най-високият темп от май.

Американските регулаторни органи разшириха допустимостта за бустерни дози за всички възрастни в средата на ноември. 

Лекарството на GSK и Vir е ефективно срещу всички мутации на Омикрон

Лекарството на GSK и Vir е ефективно срещу всички мутации на Омикрон

Това показват нови данни

Около 47 млн. души в САЩ вече са получили бустерна доза, показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, почти една четвърт от всички напълно ваксинирани възрастни в страната.

Близо 10 млн. от тези хора са получили подсилващи дози след Деня на благодарността, когато Южна Африка съобщи, че е открила силно мутиралия вариант "Омикрон", който предизвика глобална тревога за скок на заразените.

Скокът представлява увеличение от 12,5% в сравнение с темпа на повишаване преди празника.

Ангел Кунчев: Вариантът "Омикрон" може да се превърне в нормален респираторен вирус

Ангел Кунчев: Вариантът "Омикрон" може да се превърне в нормален респираторен вирус

В първото си интервю опроверга спекулациите за състоянието си

Новините за варианта, желанието на хората да се съберат отново със семейството си през зимния ваканционен сезон и посланията на общественото здравеопазване подтикнаха търсенето на бустерни дози, посочва експертът по инфекциозни болести д-р Уилям Шафнър.

"Със сигурност съм окуражен, а ако този темп продължи, ще бъда много, много доволен", коментира Шафнър, медицински директор на Националната фондация за инфекциозни болести.

"За известно време приемането на бустерите се случваше много бавно. Но изглежда има известно ускорение и аз съм развълнуван от ускорението", допълни той.

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

Може да е необходима изцяло нова ваксина срещу Омикрон

В BioNTech са оптимисти, в Moderna - не толкова...

Бустерните дози са ключова част от плана за реакция срещу "Омикрон" на президента Джо Байдън. Белият дом работи с местните власти и аптеки, за да отговори на нарастващото търсене.

CVS Health Corp разполага с достатъчно ваксини, за да отговори на голямото търсене и наема още служители за прилагане на дози, каза говорителят Мат Бланшет. Аптечната верига също така е увеличила наличните часове за ваксиниране в своите обекти.

"Регистрирахме значителен скок в търсенето през последните две седмици заради множество фактори, включително празниците, разрешаването на бустерни дози за всички и педиатрични популации и увеличени новини за варианта", отбеляза Ерин Ловърхър, говорител на Walgreens Boots Alliance Inc.

Все още няма смъртни случаи по света, свързани с варианта Омикрон

Все още няма смъртни случаи по света, свързани с варианта Омикрон

По информация на СЗО

Предварителните доказателства показват, че вариантът вероятно има по-висока степен на предаване, но е по-малко тежък, изтъкна главният експерт по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи.

Въпреки че са необходими повече данни, първите случаи на "Омикрон" изглежда изискват по-малко хоспитализации и е по-малко вероятно пациентите да се нуждаят от кислород, уточни Фаучи.

Повече данни се очакват следващата седмица, заяви Фаучи, но ще отнеме няколко седмици, за да се направят окончателни заключения.

Кристалина Георгиева: Омикрон може да дръпне глобалната икономика надолу

Кристалина Георгиева: Омикрон може да дръпне глобалната икономика надолу

МВФ вероятно ще понижи прогнозите си