Украйна откри най-голямата подвижна метална конструкция в света, монтирана над гръмналия четвърти ядрен реактор в Чернобил, за да гарантира безопасността на европейците и техните бъдещи поколения, отбелязва "Франс прес".

Извисяваща се на височина от 108 метра, конструкцията е по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк, докато нейното тегло, възлизащо на 36 хил. тона, е три пъти по-голямо от това на Айфеловата кула в Париж.

Конструкцията, която струва 2,1 млрд. евро, които средства бяха отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) беше поставена над съществуващия разпадащ се бетонен саркофаг, който набързо беше построен от Съветския съюз, за да се опита да ограничи щетите от бедствието, което се случи преди 3 десетилетия.

"Ние приветстваме това важно събитие в процеса на трансформацията на Чернобил като символ за това, какво можем да постигнем заедно със силен, решителен и дългосрочен ангажимент", се изтъква в изявление на шефа на ЕБВР Сума Чакрабарти.

Радиоактивното замърсяване от най-тежката ядрена авария в историята се разпространи в три четвърти от територията на Европа и предизвика глобално преосмисляне относно сигурността на атомната енергетика.

Работата по предишния купол започна след 10-дневен пожар, предизвикан от експлозията на реактора, която беше овладяна, но реакторът все още продължаваше да изхвърля радиация.

Около 30 работници, изпратени в Чернобил след аварията, известни като "ликвидатори", загинаха на самия обект или починаха от радиационно отравяне в седмиците след екологичната катастрофа.

Съветските власти се опитаха да прикрият инцидента, който беше предизвикан от грешки по време на експериментална проверка на безопасността, като причинените от него жертви все още са предмет на горещи спорове.

ООН изчисли през 2005 г., че около 4 хил. души са загинали или са били оставени да починат от рак и други свързани с аварията болести. Ала еколозите от "Грийнпийс" смятат, че жертвите може да са близо 100 хил. души.