Ново лечение на туберкулоза, което намалява разходите и тежестта на хапчетата за пациентите, ще бъде въведено в пет страни с висока честота на заболяването тази година. Това обявиха от международния медицински изследователски институт Aurum, цитирани от "Франс прес".

Туберкулозата - респираторно заболяване, което е предотвратимо и лечимо, но убива повече от 1,4 млн. души всяка година - е хронично недофинансирана, като диагностиката и лечението не успяват да достигнат милиони.

Коронавирусът парализира борбата срещу друга пандемия - туберкулозата

Коронавирусът парализира борбата срещу друга пандемия - туберкулозата

Борбата срещу туберкулозата е хронично недофинансирана

Понастоящем това е втората най-смъртоносна инфекциозна болест в света след маларията, като напредъкът в спирането на разпространението ѝ се възпрепятства от COVID-19 пандемията, тъй като ограниченото движение наруши лечението.

"Очаква се тази година да бъдат предоставени достатъчно лечения за до 3 млн. пациенти за избраните страни", се казва в изявление на Aurum.

Новият режим с две лекарства ще намали седмичния прием на хапчета за пациенти от девет на три.

Очаква се това да позволи по-добро спазване и резултати, отбеляза д-р Тереза ​​Касаева, директор на глобалната програма за туберкулоза на Световната здравна организация.

Пробив в борбата с туберкулозата - учени разработиха инструмент за предвиждане

Пробив в борбата с туберкулозата - учени разработиха инструмент за предвиждане

Изследователи от Лондонския университетски колеж вярват, че са създали алгоритъм

Първоначално лечението ще се прилага в Етиопия, Гана, Кения, Мозамбик и Зимбабве.

Седем други страни ще последват по-късно.

Споразумение, сключено между производителя Macleods, Unitaid и Инициативата за достъп до здравеопазване Клинтън (CHAI), ще ограничи цената до 15 долара за тримесечен пълен режим.

Главният изпълнителен директор на института Aurum Гавин Чърчярд заяви, че новият режим на лечение, съчетан с намаляването на цената, дава надежда да помогне за постигането на целта им за изкореняване на туберкулозата до 2030 г. 

"Губим в края на краищата, ако смъртността от COVID-19 спадне, но нивата на туберкулоза се повишат", предупреди той.

Ограниченията заради коронавируса увеличават починалите от туберкулоза с 1,4 млн. до 2025 г.

Ограниченията заради коронавируса увеличават починалите от туберкулоза с 1,4 млн. до 2025 г.

Туберкулозата, бактериална инфекция, която атакува белите дробове и която като цяло се лекува, все още засяга около 10 милиона души всяка година