Десетки мигранти, включително много семейства и самотни родители, настанени в хостел в Южна Гърция, са тествани положително за коронавирус. Това става на фона на усилията на правителството да подготви процедурата за постепенно облекчаване на строгите мерки. Те бяха въведени на 27 април, отбелязва "Ройтерс".

В сравнение с Италия, Испания, Франция и Великобритания, нивото на коронавирус в Гърция е ниско, но безпокойството нараства заради бежанците.

Хостелът е поставен под карантина от 16 април, третото мигрантско съоръжение в страната, засегнато от вируса.

В Гърция обмислят постепенно разхлабване на блокадата

В Гърция обмислят постепенно разхлабване на блокадата

Не и на паркове и плажове на този етап

497 души, които живеят и работят там, бяха тествани, след като миналата седмица бременната жена бе положителна. Сред мигрантите, главно от Африка, са много деца, заявиха служители.

Във вторник резултатите от тестовете показват, че 150 души са били заразени, въпреки че никой не е развил симптоми на COVID-19, болестта, причинена от коронавируса, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Невиждано посрещане на Великден в Гърция

Невиждано посрещане на Великден в Гърция

Със затворени църкви, строги ограничителни мерки и полицейски патрули

"Няма причина за паника", каза Хардалиас пред репортери. "Мерките, които сме предприели, са адекватни за ограничаване на разпространението на вируса."

Сотирис Циодрас, главният научен съветник на правителството по въпроса за вируса, заяви, че страната провери още 156 положителни случая на COVID-19 във вторник, 150 се фокусираха върху хостела в малкото градче Краниди, на около 170 км южно от Атина.

Гърция прехвърля първата група деца бежанци в страни от ЕС

Гърция прехвърля първата група деца бежанци в страни от ЕС

"Силно послание за останалите да следват примера на Люксембург"

Международната организация за миграция (МОМ), която управлява съоръжението, заяви, че много хора в комплекса са от Камерун и Демократична република Конго (ДРК). По-голямата част от тях са самотни родители.

"Досега не сме открили никакви симптоматични пациенти, които могат да се нуждаят от по-нататъшни грижи", каза Циодрас. Той каза, че в района се създава полева клиника и регионалният медицински център ще бъде подсилен.

"Много е важно тези хора да получават постоянна подкрепа и помощ", заяви Джанлука Роко, началник на мисията на МОМ в Гърция.

Коронавирус: МВФ прогнозира Гърция да е с най-тежката рецесия в Европа

Коронавирус: МВФ прогнозира Гърция да е с най-тежката рецесия в Европа

Гръцката икономика ще се свие с 10 процента

Говорителят на правителството Стелиос Пецас каза пред репортери, че кабинетът работи по план за преход, за постепенно облекчаване на строгите мерки. Той каза, че съдебните служби ще започнат да се възобновяват в понеделник, 27 април.

Пецас заяви, че следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис ще определи плана за преход на Гърция, който вероятно ще започне с премахването на ограниченията за групите и бизнеса с по-малък риск.