Правителството в Гърция обмисля постепенно разхлабване на ограничителните мерки, наложени заради коронавируса, най-вероятно от 4 май, съобщават гръцките медии.

Макар че южната ни съседка се справя добре с овладяването на епидемията, правителството не желае твърде скоро да премахне ограничителните мерки и евентуално да подрие постигнатото досега.

Невиждано посрещане на Великден в Гърция

Невиждано посрещане на Великден в Гърция

Със затворени църкви, строги ограничителни мерки и полицейски патрули

В същото време властите осъзнават необходимостта да облекчат натиска над гражданите, които са блокирани в домовете си от близо месец, опасявайки се, че търпението на хората ще започне да се изчерпва, ако няма перспектива за известно отпускане през следващите седмици.

Очаква се първата вълна облекчения да включва отварянето на малки магазини при спазване на дистанция.

Гърция: Рано е да се облекчават ограниченията

Гърция: Рано е да се облекчават ограниченията

Нужни са две години за естествен имунитет

Източници обаче твърдят, че универсалните магазини ще останат затворени, както и плажовете и парковете. На по-късна дата ще бъде разгледано повторното отваряне на кафенета, ресторанти и барове, след като бъде оценен ефектът от първите мерки.

Училищата се очаква да бъдат отворени първо за гимназистите, за да се подготвят за кандидатстудентските изпити, като това най-вероятно ще стане през юни или юли.

Коронавирус: МВФ прогнозира Гърция да е с най-тежката рецесия в Европа

Коронавирус: МВФ прогнозира Гърция да е с най-тежката рецесия в Европа

Гръцката икономика ще се свие с 10 процента