Земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер удари слабо населената югоизточна част на остров Тайван в неделя. То е предизвикало дерайлиране на влакове, довело е до срутването на смесен магазин и е блокирало стотици превозни средства по планинските пътища в региона, съобщи метеорологичната служба на острова.

Земетресението е станало в 14:44 часа местно време (9:44 часа българско време) на 120 километра изток-североизточно от град Тайнан. Метеорологичната служба съобщи, че епицентърът е бил в окръг Тайтунг и е последвал трус с магнитуд 6,4 в събота вечерта в същия район, който не е довел до човешки жертви.

Геоложката служба на САЩ измери магнитуда на второто земетресение като 7,2 по Рихтер и го определи на дълбочина от 10 километра.

Противопожарната служба на Тайван съобщи, че четирима души са били спасени от сграда, в която се помещава смесен магазин, която се е срутила в град Юли, докато трима души, чието превозно средство е паднало от повреден мост, са били спасени и откарани в болница.

Тайванската железопътна администрация съобщи, че шест вагона са излезли от релсите на гара Донгли в източен Тайван, след като част от навеса на платформата се е срутил, но няма пострадали.

Повече от 600 души са хванати в капан в планинските райони Чике и Лиушиши поради блокирани пътища, въпреки че няма ранени и спасителните екипи работят, за да отворят отново пътищата, съобщават властите.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами в САЩ издаде предупреждение за Тайван след труса, но по-късно го отмени. Японската метеорологична агенция също отмени предупреждението за цунами за част от префектура Окинава.

Земетресението е било усетено в цял Тайван, съобщи метеорологичната служба. Високите сгради са се разлюлели в столицата Тайпе, а вторичните трусове продължават да разтърсват острова.

Технологичните паркове в южните градове Тайнан и Гаосюн, където се намират големи фабрики за полупроводници, заявиха, че земетресението не е повлияло на дейността им.

Тайван редовно е засяган от земетресения, тъй като островът се намира близо до пресечната точка на две тектонични плочи. Островът не издава предупреждения за цунами, освен ако земетресението не е по-силно от магнитуд 7,0.

Повече от 100 души загинаха при земетресение в Южен Тайван през 2016 г., докато земетресение с магнитуд 7,3 отне живота на повече от 2000 души през 1999 г.

Мощно земетресение разтърси Папуа Нова Гвинея

Мощно земетресение разтърси Папуа Нова Гвинея

То е било с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер