Фазата на спасяването след голямото земетресение, ударило Турция и Сирия преди седмица, "е към своя край", като сега спешно се преминава към осигуряване на подслон, храна, връщане на децата към учебни занятия и психосоциални грижи за пострадалите, каза заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс по време на посещение в Сирия, цитиран от Ройтерс.

"Това, което е най-лошото тук, дори в Алепо - град, който страда толкова много през годините на граждански конфликт, това... беше най-лошото, което тези хора са преживели", каза Грифитс от контролирания от правителството северозападен сирийски град Алепо, който дълги години беше на основната фронтова линия в сирийската гражданска война.

Земетресението от 6 февруари удари част от северозападна Сирия, регион, съсипан от 11-годишната война, включително контролирана от бунтовниците територия край турската граница и зоните, контролирани от президента Башар Асад.

И след 139 часа спасяват живи хора под развалините в Турция

И след 139 часа спасяват живи хора под развалините в Турция

Сирия се чувства изоставена

Грифитс каза, че ООН ще направи възможно помощта да достигне от контролираните от правителството региони към контролираните от бунтовниците северозападни части, през фронтовата линия, през която помощ рядко е минавала по време на конфликта.

Ще бъдат отправени призиви за помощ за всички региони, засегнати от бедствието, добави той.

Организацията на обединените нации съобщи, че е съобщено за над 4300 убити в северозападната част и повече от 7600 ранени. Броят на жертвите, посочени от сирийското правителство е 1414.

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърля 33 000 души

Нови данни за трагедията