Глобалните конфликти са причинили смъртта на три пъти повече деца и два пъти повече жени през 2023 г., отколкото през предходната година, съобщава "Франс прес", позовавайки се на данни на ООН.

Общият брой на цивилните жертви през миналата година е нараснал със 72%.

Враждуващите страни все повече "излизат отвъд границите на приемливото - и законното", заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Те показват "пълно презрение към другия, потъпквайки човешките права в основата си", допълни той. "Убийствата и нараняванията на цивилни се превърнаха в ежедневие. Унищожаването на жизненоважна инфраструктура е ежедневие".

"Застреляни деца. Бомбардирани болници. Тежка артилерия, стреляща по цели общности. Всичко това заедно с една пълна с омраза, разделяща и дехуманизираща реторика".

ООН алармира за влошаващата се ситуация с правата на човека в Западния бряг

ООН алармира за влошаващата се ситуация с правата на човека в Западния бряг

Върховният комисар по правата на човека нарече "неописуеми" страданията на палестинците в Газа

Тюрк посочи, че службата му е събрала данни, които показват, че миналата година "броят на цивилните смъртни случаи във въоръжен конфликт е нараснал със 72%".

"Ужасяващо, но данните показват, че делът на убитите жени през 2023 г. се е удвоил, а този на децата се е утроил в сравнение с предходната година", отбеляза той.

Тюрк подчерта, че е "ужасен от незачитането на международните права на човека и хуманитарното право от страните в конфликта" в ивицата Газа и "безсъвестното причиняване на смърт и страдание".

След избухването на войната, отприщена от безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, той заяви, че "над 120 000 души в Газа, предимно жени и деца, са били убити или ранени в резултат на интензивните израелски офанзиви".

"Откакто Израел ескалира операциите си в Рафах в началото на май, почти един милион палестинци отново бяха насилствено разселени, а доставките на помощ и хуманитарният достъп се влошиха още повече", отчете Тюрк.

Тюрк посочи и редица други конфликти, включително в Украйна, Демократична република Конго и Сирия.

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

117,3 милиона души са потърсили убежище далеч от домовете си

А относно Судан, в хватката на продължаваща повече от година гражданска война, той предупреди, че страната "е унищожена пред очите ни от две враждуващи страни и свързани групи, които грубо са отхвърлили правата на собствените си хора".

Такова опустошение идва, когато финансирането за подпомагане на нарастващия брой хора в нужда намалява.

"Към края на май 2024 г. разликата между изискванията за хуманитарно финансиране и наличните ресурси възлиза на 40,8 милиарда долара", посочи Тюрк и допълни, че обжалванията се финансират средно само с 16,1%.

"Сравнете това с почти 2,5 трилиона долара глобални военни разходи през 2023 г., 6,8% увеличение в реално изражение спрямо 2022 г.", отбеляза той и подчерта, че "това е най-рязкото увеличение на годишна база от 2009 г. насам".

"В допълнение към причиняването на непоносимо човешко страдание, войната идва и със солидна цена", обобщи Тюрк.