Оранжева мъгла се спусна над гръцката столица Атина, след като вятърът довя облаци прах от пустинята Сахара, предаде BBC. Това е един от най-тежките подобни епизоди, които засягат Гърция от 2018 г.

В края на март и началото на април т.г Гърция вече беше засегната от подобни облаци, които също покриха райони от Швейцария и Южна Франция.

От гръцката метеорологична служба очакват небето да се изясни до края на деня.

Облаците от сахарски прах са влошил сериозно качеството на въздуха в много райони на страната. Заради комбинацията от високи температури и прах въздухът в Южна Гърция беше задушен. Облаците са достигнали и до Солун.

На 24 април сутринта заради праха Акрополът в Атина не се е виждал. 

Снимка 662433

Източник: EPA/БГНЕС

Хората с респираторни заболявания бяха призовани да ограничат времето, което прекарват на открито, да носят защитни маски и да избягват физически упражнения, докато облаците прах не се разсеят.

Пустинята Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона минерален прах годишно. По-голямата част от праха бързо се спуска към земята, но някои от малките частици могат да изминат огромни разстояния, като достигат и до Европа. 

Метеорологът Костас Лагувардос сравни гледката от една метеорологична станция с планетата Марс.

На 23 април от пожарната служба са съобщили за 25 горски пожара, които са станали за последните 24 часа. Избухнал е пожар близо до военноморска база на остров Крит, където температурите са достигнали над 30 градуса. Местните власти съобщиха, че са евакуирали домове и една детска градина.

Снимка 662435

Източник: EPA/БГНЕС