Има около 20 процента вероятност годишните световни температури да бъдат най-малко 1,5 градуса по Целзий по-високи в сравнение с прединдустриалните времена през следващите пет години. Това обявиха специалисти, цитирани от "Гардиън".

Годишните средни световни температури вероятно ще бъдат поне 1 градус над нивата, които са били преди индустриалната епоха през всяка година между 2020 и 2024 г. Това показва дългосрочна прогноза на експерти от британската метеорологична служба.

Светът има само шест месеца, за да предотврати климатична криза

Светът има само шест месеца, за да предотврати климатична криза

Това предупредиха едни от най-големите енергийни експерти в света

А има 20 процента вероятност годишните температури да надхвърлят 1,5 градуса над равнищата отпреди индустриалната епоха в най-малко една година от петте, като шансовете се увеличават с течение на времето, показва анализът, публикуван от Световната метеорологична организация.

Съгласно Парижкото споразумение за климата страните по света се ангажираха да удържат повишаването на средната световна температура "доста под" 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха и да продължат усилията за ограничаването ѝ до 1,5 градуса, за да се избегнат най-лошите въздействия от климатичните промени.

Въпреки че експертите казват, че една година, в която са надхвърлени 1,5 градуса, не означава, че целите са нарушени, това показва колко близо вече е светът до това ниво.

Прогнозата бележи ново международно сътрудничество, координирано от Световната метеорологична организация, въз основа на анализи от центровете за прогнозиране на климата във Великобритания и девет други страни, включително Австралия, САЩ и Китай.

 Парижкото споразумение за климата може да "умре", за да се възстанови икономиката

Парижкото споразумение за климата може да "умре", за да се възстанови икономиката

В Япония са съгласни, че икономиката е важна, но да не се забравят климатичните промени

Прогнозата за климата също така предвижда, че ще има засилено затопляне на Арктика в сравнение с други региони по света и ще има повишен риск от бури в Атлантическия океан. Освен това се посочва, че тази година много части от Южна Америка, Южна Африка и Австралия вероятно ще бъдат по-сухи от близкото минало.

Средната температура на Земята вече е над 1 градус по-висока в сравнение с прединдустриалната епоха, а последните пет години са били най-топлите в историята (откакто се води надеждна статистика по въпроса).

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас подчерта: "Това проучване показва - с високо ниво на научно умение - огромното предизвикателство през следващите години за постигането на целите на Парижкото споразумение относно климатичните промени - поддържане на световното повишаване на температурата през този век много под 2 градуса над нивото отпреди индустриалната епоха и да се положат усилия за ограничаване на повишаването на температурата още повече до 1,5 градуса."

Оценката отчита естествените промени, както и човешкото влияние върху климата, за прогнозиране на температурата, валежите и поведението на вятъра през следващите пет години.

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

За Деня на Земята тя иска хората да се справят и с двете кризи едновременно

Ала анализът не взема предвид промените в емисиите на парникови газове и аерозолното замърсяване в резултат на блокадите заради коронавируса в целия свят.

Проф. Таалас изтъкна, че Световната метеорологична организация "многократно е подчертавала", че забавянето на промишлеността и икономиката от COVID-19 не е заместител на устойчивите и координирани действия в областта на климата.

Заради дългия живот на въглеродния диоксид в атмосферата, тазгодишният спад на емисиите няма да доведе до намаляване на парниковите газове в атмосферата.

Шефът на Световната метеорологична организация коментира: "Въпреки че COVID-19 предизвика тежка международна здравна и икономическа криза, провалът да се справим с климатичните промени може да застраши благосъстоянието на хората, екосистемите и икономиките в продължение на столетия."

Той настоя правителствата да използват възможността да предприемат действия по отношение на климата като част от програмите за възстановяване от пандемията и да гарантират, че ще се развиваме по-добре.