Разследващите се опитват да разберат "обърканите" изявления на мъжа, който прегази с колата група ученици и уби на място учителката им в Берлин. Инцидентът се разглежда като умишлено действие, макар и мотивите на извършителя да остават неясни, обобщава Associated Press.

Произшествието стана в сряда на популярна търговска улица в центъра на Берлин, като загина една жена, учител и водач на група ученици от Централна Германия , а шест души получиха животозастрашаващи наранявания. Други трима са тежко ранени.

Висшият служител по сигурността от Берлин, Айрис Шпрангер, каза пред властите в четвъртък, че общо 29 души са ранени, 14 от тях ученици - седем от които са в болници, заедно с друг учител.

Шофьорът, 29-годишен германец от арменски произход, който живее в Берлин, беше задържан от минувачи и арестуван бързо, след като колата му се вряза в магазин. Кметът на Берлин Франциска Гифи каза, че до сряда вечерта властите са установили, че това е "налудно деяние на лице с наистина сериозно психично увреждане".

Тя каза пред общественото радио RBB Inforadio, че разследващите работят, за да установят контекста и евентуалните мотиви. Те също така "се опитват... да научат повече от частичните и объркани изявления, които прави", добави тя.

Шпрангер каза в сряда, че в колата са открити плакати, "в които той изразява мнение за Турция". Тя каза на депутатите от градския парламент на Берлин в четвъртък, че остава неясно дали те са свързани с инцидента и повтори, че засега никоя организация не е поела отговорност.

Апартаментът на мъжа е бил претърсен в сряда вечерта и неговият мобилен телефон и компютър все още се преглеждат, каза Шпрангер.

Заподозреният е получил германско гражданство през 2015 г. и очевидно е имал "психологически проблеми" в миналото, каза тя. Той е познат на полицията заради производства по съмнения за телесна повреда, незаконно деяние и клевета, но не и за политически или друг екстремизъм, добави тя.

Регионалното правителство на централната провинция Хесен заяви, че пострадалите ученици са 10-ти клас - на възраст около 15-17 години от град Бад Аролзен.

Премиерът на провинцията Борис Райн, който посети града в четвъртък, каза, че учениците са били на екскурзия по случай завършване на учебната година. Той добави, че 17 души от групата са били върнати у дома.

Колата се вряза в пешеходци близо до мястото на атака през 2016 г., при която ислямски екстремист заби конфискуван камион в коледен базар, което доведе до 13 жертви. Гифи каза, че катастрофата в сряда "открива отново дълбоките рани и травми", свързани с това събитие.

Кола се вряза в участници в карнавал в Белгия

Кола се вряза в участници в карнавал в Белгия

Шест души са загинали