Близо 5,2 милиона гърци са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, което представлява 48% от общото население и 58% от възрастните, съобщи "Катимерини".

Общо 10 540 000 ваксини са приложени от началото на "Операция Свобода" - както е наречена кампанията за ваксинация, заяви генералният секретар на Гърция за здравеопазването Мариос Темистокелус на публичен брифинг, като 5 705 000 граждани са получили една доза ваксина, а 5 170 000 са напълно имунизирани.

Темистокелус добави, че темповете на ваксинациите се забавят, тъй като предприятията затварят за августовските ваканции и хората тръгват на почивка, като казва, че средният процент в момента е около 40 000 ваксини на ден.

Гърция изпраща полицейски части за ред и дисциплина на заразени с Covid острови

Гърция изпраща полицейски части за ред и дисциплина на заразени с Covid острови

Миконос и Йос могат да бъдат затворени, местните предприемачи не спазват здравните мерки

"Спадът определено се дължи на лятото и се надяваме, че новите ваксинирани ще започнат да се добавят към програмата след 15 август", каза Мариос Темистокелус.

В Гърция Успение на света Богородица е голям празник. Повечето гърци си вземат отпуска, за да го празнуват.

Отговорен за управлението на "Операция Свобода", Темистокелус също така каза, че 33 000 души са получили или са планирали ваксина във възрастовата група 15-17 години, докато поемането е много по-малко в категорията 12-14 години, с едва 5300 ваксини, въпреки че платформата и за двете групи отвори наскоро.

Междувременно около 3200 са записани от мобилни звена, обслужващи хора, които не могат да стигнат до ваксинационен център, въпреки че досега са имунизирани само 725 души.