Гърция започна разполагането на полицейски подразделения на островни горещи точки с Covid, тъй като туристическият сезон в страната се развива с висока скорост на фона на тревожното разпространение на коронавирус варианти, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Властите започнаха да засилват полицейското присъствие на парти острови като Миконос и Йос, тъй като се появиха опасения, че местните предприемачи не спазват здравните мерки, насочени към ограничаване на пандемията.

"Вариантът Делта означава, че всяка страна се справя с четвъртата вълна сега, а не както се очаква през ноември", каза гръцкият министър на туризма Харис Теохарис.

"Хотелите и заведенията от семеен тип усърдно прилагат протоколи, но има пренаселване, повече отколкото бихме искали да видим в баровете, особено сред по-младите... затова се опитваме да гарантираме, че се запазва известен баланс."

Около 186 служители на реда са изпратени само в Миконос. В четвъртък допълнителни 30 полицаи, подкрепяни от служители по сигурността и агенти под прикритие, бяха изпратени в Йос, 11-километровия Цикладски остров, популярен сред по-младите туристи, привлечени от баровете, дискотеките и рок клубовете.

Гръцкият заместник-министър по гражданска защита Никос Хардалиас заяви, че Миконос и Йос са "на една крачка" от това властите да наложат допълнителни ограничения, и че положението на островите Закинтос, Тинос, Лефкада, Санторини, Парос и Родос също е тревожно.

Южните беломорски острови на Гърция бяха маркирани в тъмночервено на  Covid картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в четвъртък, което означава, че всички пътувания до и от региона, освен важните, не са препоръчителни.

Гърция мисли за ограничения за неваксинирани, но няма да ги спира от магазини на дребно

Гърция мисли за ограничения за неваксинирани, но няма да ги спира от магазини на дребно

Стелиос Пецас предупреди, че ще са ограничени в пътувания и забавления на закрито

Степента на заразяване се е увеличила сред хората на възраст между 20 и 30 години - като повечето тестове са безсимптомни в страна, която досега е регистрирала над 485 000 потвърдени случая на коронавирус и близо 13 000 смъртни случая от Covid-19. За разлика от останалата част на Европа, ваканционната индустрия на Гърция се справя сравнително добре през 10-те седмици от откриването на популярната дестинация, като хотелиерите отчитат значително увеличение на резервациите както от европейците, така и от пътуващите в САЩ.

Пристиганията са нараснали със 130% от миналата година, когато страната претърпя спад от 75%. Приходите от туризъм през миналия месец са се увеличили с "над 400% в сравнение с юни миналата година", каза Теохарис.

"Ние компенсирахме някои загубени позиции ... от 19 юли долетяха около 140 000 посетители от Великобритания. Великобритания е важен пазар. " Но със заразния вариант Делта представителите на индустрията говорят за "управление на неуправляемите", тъй като ежедневно възникват нови предизвикателства.

По-рано този месец властите бяха принудени да наложат едноседмичен комендантски час на Миконос, след като степента на заразяване скочи рязко на острова. В сряда министърът на защитата на гражданите Михалис Крисочидоа предупреди, че е само въпрос на време подобно блокиране да бъде наложено на Йос. "Сега има видима опасност островът да бъде затворен. Вече са наложени глоби на тези, които не спазват закона и ... полицията, която е много активна и борбена, се изпраща да прилага закона и да гарантира прилагането на мерките".

ЕС предупреди за Covid и да не се посещават популярни гръцки острови 

ЕС предупреди за Covid и да не се посещават популярни гръцки острови 

Южните беломорски острови на Гърция са тъмночервени на здравната карта