Земетресение с магнитуд 5 е регистрирано в неделя вечерта в провинция Адана в Южна Турция. Все още няма съобщения за жертви или щети, съобщиха от спешното отделение и властите на провинцията.

Това съобщава Анадолската агенция, като цитира изявление на Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации. 

Вътрешният министър Али Йерликая каза, че незабавно са изпратени екипи за спешно реагиране, за да оценят ситуацията.

Земетресението е предизвикало паника сред жителите на провинцията, които напуснаха домовете си. Усетен е в съседни райони.

Силно земетресение разлюля Източна Турция

Силно земетресение разлюля Източна Турция

До момента няма данни за нанесени щети или жертви

Припомняме, че по-рано този месец умерено силното земетресение, ударило Източна Турция, вкара повече от 40 души в болници и причини масова паника.

Йерликая съобщи, че около 190 души са били "засегнати".

Земетресението бе усетено в близките провинции, включително Диарбекир, Елазиг, Шанлъурфа и Тунджели, както и в някои части на Северна Сирия.

Две мощни земетресения на 6 февруари 2023 г. в Южна Турция убиха повече от 50 000 души в 11 провинции и оставиха милиони без дом. След земетресенията Ердоган обеща 319 000 нови жилища до февруари 2024 г. и общо 680 000 година по-късно.

Властите в Турция разследваха повече от 600 души след бедствието. Последствията от трусовете с магнитуд 7,9 и 7,4 по Рихтер накараха турците да се усъмнят в структурната цялост на много от 173 000 сгради, които се срутиха или бяха сериозно повредени.