Повече от 45 страни, които са сред най-уязвимите към климатичните промени, обявиха, че ще преминат към възобновяема енергия възможно най-скоро. Това е разкрила говорителка на групата страни пред ДПА.

Обявлението е било направено на преговорите за климата в мароканския град Мароко, където преговарящите изглаждат подробностите на споразумението, постигнато през миналата година в Париж за ограничаване на глобалните температури "доста под" 2 градуса по Целзий и да "се продължи да се полагат усилия" за оставането под 1,5 градуса.

Много от страните, обещали да преустановят използването на изкопаеми горива, са част от Форума за уязвимост от климатичните промени, група, обхващаща страни, които са ангажирани с изпълнението на целта от 1,5 градуса увеличение на глобалните температури.

Страните, които се готвят да приемат документа, ще се съгласят да "положат усилия да постигнат 100 процента производство на възобновяема енергия възможно най-бързо".

Страните ще актуализират националните си планове за намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-рано преди 2020 г., което е опит да се постигне по-бързо глобално действие за борба с климатичните изменения.