Най-големият ядрен реактор в Европа - финландският "Олкилуото 3", беше спрян автоматично поради технически проблем, съобщава "Франс прес".

Това се е случило вчера, но операторът TVO уточни, че се очаква реакторът да се върне в производствен режим утре, след ремонт.

"Блокът "Олкилуото 3" беше в нормален режим на работа, когато повреда в турбинната централа автоматично спря производството на електроенергия в съоръжението. То работеше по предназначение по време на повредата", поясни операторът.

Допълва се, че е установено, че причината за повредата е неправилно измерване на температурата в охладителната система на генератора.

Във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в Европа

Във Финландия стартира най-мощният ядрен реактор в Европа

Olkiluoto 3 е първият нов реактор в Западна Европа от повече от 15 години

TVO уверява, че "инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност".

Очаква се реакторът да се върне към производствен режим във вторник по обяд след ремонт.

Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от следващо поколение, построен от ръководения от Франция консорциум Areva-Siemens, произвежда около 14% от електроенергията във Финландия.

Той беше пуснат в редовна експлоатация през април 2023 г. - около 18 години след началото на строителството и 14 години след първоначално планираното му влизане в производствен режим.

Подобно на няколко други EPR проекта, и при него имаше многократни забавяния на строителството и превишаване на разходите с милиарди долари.

С капацитет за производство на 1600 мегавата "Олкилуото 3" е най-големият ядрен реактор в Европа, а Запорожката АЕЦ в Украйна със своите шест реактора е най-голямата атомна електроцентрала. През последните години ядрената технология придоби нова популярност като начин за намаляване на въглеродните емисии.