Пожарникарите овладяха големия горски пожар на португалския остров Мадейра, който гореше в продължение на 11 дни. Това съобщи агенция Ройтерс. Огнеборците остават на място, за да могат да реагират бързо при повторно избухване на огъня.

Пожарът, който пламна на 14 август, изпепели повече от 5000 хектара растителност, предимно в труднодостъпен планински райони.

"Огънят вече е овладян, но все още не може да се счита за потушен, така че екипите ще останат бдителни на място, за да предотвратят възможни повторни запалвания", заяви регионалния командир на гражданската защита Антонио Нунеш.

Опитите за борба с пламъците са възпрепятствани от неблагоприятни метеорологични условия, включително високи температури, силен вятър и ниска влажност. ЕС предостави два самолета Canadair за потушаване на пожара.

Атлантическият остров Мадейра е автономен регион на Португалия с около 250 000 жители и е популярна туристическа дестинация.

Повишаването на глобалните температури поради климатичните промени доведе до по-чести горски пожари в Европа, Северна Америка и части от Азия.

ЕС изпраща противопожарни самолети на остров Мадейра

ЕС изпраща противопожарни самолети на остров Мадейра

Горещото време и силните ветрове разпалват огъня