Миенето на ръцете, основното средство в борбата срещу разпространението на вируси, включително новият коронавирус, също може да бъде вредно за здравето. В някои случаи стремежът към хигиена може да има обратен ефект. Това подчерта руският алерголог-имунолог и водещ на медицинско предаване по руската телевизия "Пятница" Алексей Бессмертный.

12-те най-засегнати държави в света от коронавируса

12-те най-засегнати държави в света от коронавируса

Повече от 4200 души са починали, а над 115 800 са заразени

Вирусите и болестите процъфтяват най-добре при хора, които пренебрегват личната хигиена. Поради тази причина всеки лекар ще ви посъветва да вземате душ по-често и да миете ръцете си преди хранене. Разбира се, това няма да осигури 100 процента защита срещу болести, но ще увеличи шанса да се избегнат много неприятни заболявания. Единственият проблем: лекарите забравят да предупредят пациентите си, че не трябва да прекаляват, каза Бессмертный.

"Хигиената на ръцете е важна, особено в период на сезонно заболяване от грип, но не бива да ѝ обръщате толкова много внимание. Твърде честата (повече от шест-осем пъти на ден) употреба на почистващи препарати изсушава кожата и отмива защитния слой от полезни бактерии, които предпазват от инфекции. Плюс това честото миене на ръцете уврежда кожата, тъй като сапуните и геловете имат увреждащо действие", поясни лекарят.

Меркел очаква до 58 милиона болни от коронавирус в Германия
Обновена

Меркел очаква до 58 милиона болни от коронавирус в Германия

Смъртността от вируса в силна здравна система, каквато е в Германия, е 0,1% - 0,7%

В допълнение към конвенционалното миене на ръцете трябва да се ограничи и употребата на антисептици, които руснаците използвали твърде много по време на сезонни обостряния на вирусни инфекции. Алексей Бессмертный отрече тезата, че антисептиците по-добре се справят с мръсотията по ръцете, отколкото обикновеното измиване на ръцете със сапун.

"Както доказа Американската академия по педиатрия, простото разтриване на ръцете с антисептици не дезинфекцира ръцете ви. Много по-ефективно е да миете ръцете си с обикновена течаща вода. Не злоупотребявайте с миенето на ръцете с антисептици или други перилни препарати. Достатъчно е редовното миене на ръцете с течаща вода. Антисептиците и мокрите кърпички не измиват мръсотията от ръцете, а просто размазват мръсотията по ръцете", изтъкна още руският лекар.

Британски здравен министър е заразена с коронавирус

Британски здравен министър е заразена с коронавирус

Надин Дорис е в доброволна карантина