Очаква се през следващата година КНДР да засили кибератаките срещу Република Корея, за да открадне информация за модерни технологии в областта на ядрената енергетика и космическите програми. Това съобщи информационната агенция Yonhap, позовавайки се на Националната разузнавателна служба на Южна Корея (NIS).

"През 2023 г. се очаква Северна Корея да се опита да открадне ключови технологии и да събере дипломатическа информация и информация за сигурността в опит да постигне политическите си цели", заяви разузнавателната агенция.

През следващата година севернокорейските хакерски групи вероятно ще се съсредоточат върху кражбата на южнокорейска технология. Става дума за данни за ядрени електроцентрали, чипове и отбранителна промишленост.

Северна Корея развива ядрени, ракетни програми и печели от кибератаки

Северна Корея развива ядрени, ракетни програми и печели от кибератаки

Има значително ускорение"на ракетните изпитания от Пхенян

Очаква се през 2023 г. КНДР да извърши и повече киберпрестъпления, свързани с кражба на криптовалута. От 2017 г. насам Пхенян е откраднал криптовалутни активи на стойност 1,5 трилиона вона (1,2 милиарда долара) по целия свят, включително около 800 милиарда вона само през 2022 г.

Освен това ФБР е успяло да конфискува криптовалута на стойност около 30 милиона долара, която е била открадната от хакери, свързани с правителството на Северна Корея.