Южноафриканско проучване показва намален риск от хоспитализация и тежко заболяване при хора, заразени с варианта на коронавируса "Омикрон" в сравнение с този с "Делта", въпреки че авторите посочват, че част от това вероятно се дължи на високия имунитет на населението, информира "Ройтерс".

Въпросите за вирулентността на "Омикрон" са в основата на научния и политически дебат в много страни, след като правителствата се борят с това как да отговорят на разпространението на варианта, докато изследователите се надпреварват да го разберат.

AstraZeneca и Оксфорд актуализират ваксината си, за да работи срещу Омикрон

AstraZeneca и Оксфорд актуализират ваксината си, за да работи срещу Омикрон

За "по-бързо реагиране на всеки нов вариант"

Новото проучване, което все още не е рецензирано, се е опитало да оцени тежестта на заболяването, като сравнява данните за заразените с "Омикрон" през октомври и ноември с данни за заразени с "Делта" между април и ноември, всички в Южна Африка.

Анализът е извършен от група учени от Националния институт по заразни болести и големи университети, включително Университета Витватерсранд и Университета Квазулу-Натал.

Те са използвали данни от четири източника: национални данни за COVID-19 случаи, докладвани на Националния институт по заразни болести, държавни лаборатории, една голяма частна лаборатория и геномни данни за клинични проби, изпратени до института по заразни болести от частни и държавни диагностични лаборатории в цялата страна.

Само подозрения, но не и потвърден случай на Омикрон у нас засега

Само подозрения, но не и потвърден случай на Омикрон у нас засега

Проверяват се шест съмнителни проби

Авторите са установили, че рискът от приемане в болница е приблизително 80% по-нисък за онези, заразени с "Омикрон" в сравнение с "Делта", и че за онези в болница рискът от тежко заболяване е приблизително 30% по-нисък.

Те обаче предупредиха да не се правят прибързани заключения относно присъщите характеристики на "Омикрон".

"Трудно е да се различи относителният принос на високите нива на имунитета на предишната популация спрямо присъщата по-ниска вирулентност към наблюдаваната по-ниска тежест на заболяването", пишат те.

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

Заразените с него се удвояват на всеки един и половина до три дни

Пол Хънтър, професор по медицина в британския университет в Източна Англия, определи южноафриканското проучване като важно и каза, че това е първото правилно проведено проучване, което се появява в предпечатна форма по въпроса за тежестта на "Омикрон" спрямо "Делта".

Ала Хънтър подчерта, че основната му слабост е, че е сравнило данните за "Омикрон" от един период с данните за "Делта" от по-ранен период.

"Така че, въпреки че случаите на "Омикрон" е по-малко вероятно да завършат в болница в сравнение със случаите на "Делта", не е възможно да се каже дали това се дължи на присъщите разлики във вирулентността или дали това се дължи на по-високия имунитет на населението през ноември в сравнение с по-рано през годината", отбеляза той.

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Пандемията в САЩ

"До известна степен това няма значение за пациентите, които се интересуват само от това, че няма да се разболеят много. Но е важно да се знае, за да се даде възможност за по-добро разбиране на вероятния натиск върху здравните служби", допълва Хънтър.

Резултатите от голямо проучване на Imperial College в Лондон, публикувани миналата седмица, показаха, че няма признаци, че "Омикрон" е по-лек от "Делта", въпреки че данните за хоспитализациите остават много ограничени. То не е рецензирано и публикувано в медицинско списание.

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

Обмислят да се намали срокът за бустерна доза заради Омикрон

За целта предстои заседание на експертния съвет