Въпреки пандемията от коронавируса, повече хора са били разселени по света през миналата година откогато и да било преди, информира ДПА.

Общо 82,4 млн. души са прогонени от домовете си от конфликти, преследване и насилие през 2020 г., уточни Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Това е два пъти повече отпреди 10 години и ръст от 4% в сравнение с 2019 г.

Правозащитници гълчат Гърция, че определя Турция за безопасна за бежанците

Правозащитници гълчат Гърция, че определя Турция за безопасна за бежанците

В Турция бежанците не получавали международна закрила съгласно Конвенцията за бежанците

Климатичните промени също карат все повече хора да бягат, защото вече не могат да оцелеят в родните си страни.

"Зад всеки номер се крие човек, прогонен от дома си, и история за разселване, лишаване от собственост и страдания. Те заслужават нашето внимание и подкрепа не само с хуманитарна помощ, но и в намирането на решения за тяхното тежко положение", изтъкна върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Тъй като много страни затвориха границите си по време на пандемията, по-малко бежанци са намерили нов дом, отколкото по всяко време от почти две десетилетия.

Байдън увеличава приема на бежанци в САЩ

Байдън увеличава приема на бежанци в САЩ

След като президентската администрация бе подложена на критики

"Презаселването на бежанци регистрира драстичен спад - само 34 400 бежанци бяха презаселени миналата година, най-ниското ниво от 20 години - вследствие от намаления брой места за презаселване и COVID-19", изтъкнаха от ВКБООН.

Всъщност 1,4 млн. души в момента се нуждаят от такива места според ВКБООН.

Значително повече от половината от хората са разселени в собствената си страна. От тези, които са избягали в чужбина, 86% са били приети от развиващи се страни.

Само пет страни отговарят за повече от две трети от избягалите в чужбина: Сирия осигури 6,7 млн. бежанци, Венецуела 4 млн. души, Афганистан 2,6 млн. души, Южен Судан 2,2 млн. души и Мианмар 1,1 млн. души.

Турция оглавява класацията в света по брой приети хора, следвана от Колумбия, Пакистан, Уганда и Германия.

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

ЕС налива милиони за бежанците в Турция

Едната програма е за обучението на децата