Цената на природните бедствия е достигнала рекордните 144 млрд. долара през миналата година. Това става ясно от проучване на една от най-големите презастрахователни компании в света - швейцарската Swiss Re, съобщава "Франс прес".

92 млрд. долара от загубите са причинени от три урагана - Харви, Ирма и Марая, - които опустошиха САЩ и Карибите, се уточнява в доклада.

Природните бедствия през 2017 г. - най-скъпоструващите в историята на САЩ

Природните бедствия през 2017 г. - най-скъпоструващите в историята на САЩ

През миналата година САЩ бяха засегнати от серия пожари и урагани

Отговарящият за катастрофите в компанията Мартин Бертог предупреди, че застрахователите трябва да бъдат подготвени за още години, в които ще има множество тежки урагани.

"Това е важно от гледна точка на управлението на риска, тъй като ще помогне на застрахователите, а в крайна сметка на обществото, да бъдат по-добре подготвени за подобни мащабни събития в бъдеще", изтъква Бертог в изявление.

Swiss Re също така описва 2017 г. като "рекордна година за горски пожари", като такива пожари доведоха до застрахователни загуби в размер на 14 млрд. долара, което също е рекорд.

Щетите от бедствия в света за 2017 г. в размер на $306 млрд.

Щетите от бедствия в света за 2017 г. в размер на $306 млрд.

Тази информация разкри презастрахователната швейцарска компания Swiss Re

Най-тежките щети от горски пожари са настъпили в САЩ и Канада, докато Португалия също е претърпяла "неконтролируеми" горски пожари, причинени от високи температури и силни ветрове.

Множество застрахователи съобщават за тежки финансови загуби, свързани с поредицата значителни природни бедствия през 2017 година.

Като цяло природните и предизвиканите от човека бедствия са довели до 337 млрд. долара икономически загуби, което е двойно повече в сравнение с 2016 година, показват данните на Swiss Re.

Експертите посочват, че въздействието на климатични бедствия като урагани, бури, горещи вълни и екстремни валежи се влошава в съответствие с прогнозите за климатичните промени.

Двама на всеки трима в Европа засегнати от природни бедствия до 2100 г.

Двама на всеки трима в Европа засегнати от природни бедствия до 2100 г.

Измененията на климата носят смъртна заплаха и риск за здравето на 350 милиона души