Ресторантите и кафенетата в Мексико, които преди дни бяха затворени заради новият грип, ще бъдат отново отворени от сряда, след като властите отчетоха отслабване на епидемията, предаде АФП.

Музеите и религиозните центрове ще отворят врати в четвъртък. За сметка на това кината, театрите и дискотеките остават затворени до второ нареждане. На 28 април мексиканските власти разпоредиха да бъдат затворени близо 35 000 ресторанти, както и кафенета, барове, театри и дискотеки в Мексико. Тези ограничителни мерки доведоха до загуби от 100 млн. долара на ден за хотелиерския и ресторантски сектор в Мексико, застрашавайки 450 000 работни места.

Разхлабването на режима става възможно след като Световната банка отпусна на Мексико 205 млн. долара за борба с епидемията от свински грип, съобщи ДПА. Двадесет и пет милиона долара ще бъдат отпуснати веднага. Министърът на финансите на Мексико Агустин Карстенс заяви пред журналисти, че първият транш от 25 млн. долара от Световната банка ще бъдат  използвани за "посрещане на неотложните нужди, в това число закупуване на медикаменти и апаратура за борба с епидемията".

Останалите 180 млн. долара ще бъдат използвани за стабилизиране на здравната система в страната.

Според Карстенс епидемията може да има сериозно отрицателно въздействие върху икономиката на страната.