Семейството на загиналия полски президент Лех Качински смята, че падането на президентския самолет не е случайно и причината за катастрофата не е пилотска грешка. Твърдението беше изказано от Маркин Дубенски, мъж на дъщерята на Качински Марта, цитиран от segodnya.ua.

Имаме подозрения, че това убийство е умишлено. Потенциалната победа на Лех Качински на президентските избори, поддръжката му за Грузия във войната с Русия, както и политиката му в отношенията с Евросъюза, биха могли да са повод Русия да планира убийството му, разясни Дубенски.

По думите му един от пилотите на президентския Ту - 154 не е искал „на всяка цена" да се приземи на летището в Смоленск, както се казва в руския доклад, а е търсел и друго възможно място за кацане.

Дубенски заяви, че мнението му се основава на сведения на Полската централна лаборатория. Според него версията за смъртта на полския президент е направо невероятна.

Припомняме, президентския самолет Ту-154 се разби край Смоленск, на път за траурната церемония в Катин. Тогава на борда имаше 96 пътници, а сред загиналите са освен полският президент и неговата съпруга, както и други висши членове на ръководството на Полша.

След катастрофата множество бяха версиите, по които се работеше относно причините за авиотрагедията. Според разследващите една от основните версии е, че самолетът е катастрофирал поради пилотска грешка, породена от гъстата мъгла и намалената видимост в района на кацане.

Ярослав Качински, заяви, че резултатите от доклада на Междудържавния авиационен комитет за разследването на катастрофата на Ту-154 не са доказани.

Според него експертите едностранно и без основание са преписали вината за катастрофата на полската страна. Припомняме, според огласените резултати решението на екипажа да не се приземи на резервно летище е непосредствена причина за катастрофата на полския президентски самолет Ту-154 на 10 април 2010 година под Смоленск.

На 20 октомври миналата година на полската страна бе предаден доклад относно причините за катастрофата. На 17 декември обаче премиерът на страната Доналд Туск заяви, че полученият документ е неприемлив. От Варшава са категорични, че в доклада има редица грешки, а някои от изводите не са подкрепени с изследвания.