Около 2,2 млн. души в Русия са получили първата доза от ваксината срещу новия коронавирус (COVID-19) "Спутник V". Това обяви заместник-директорът по научната работа на центъра "Гамалея" към Министерството на здравеопазването на Русия Денис Логунов, цитиран от ТАСС. 

"Общо около 2,2 млн. души са получили ваксината. (...) Има се предвид един компонент, а повече от 1,7 млн. души са получили два компонента от ваксината. Освен това на цялото това количество се падат около 300 случая на заразяване" въпреки ваксинирането, уточни Логунов по време на кръгла маса в общинския парламент на Москва.

Зеленски за отказа на Украйна от "Спутник V": Украинците не са опитни зайчета

Зеленски за отказа на Украйна от "Спутник V": Украинците не са опитни зайчета

Не може да се експериментира върху украинците

Той отбеляза, че руската ваксина по нищо не се различавала от ваксините на световните лидери по отношение на епидемиологичната ефективност. По думите му в Русия продължавали клиничните изпитвания на ваксината и се извършвал мониторинг за имуногенност при пациентите.

Ваксината срещу COVID-19, която Русия регистрира първа в света на 11 август 2020 г., беше наречена "Спутник V". Препаратът е разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея". Изследванията на препарата след регистрацията започнаха в Москва на 7 септември. Общо в програмата трябваше да участват 40 хиляди души, 10 хиляди от които ще получиха плацебо вместо ваксина.

Руското здравно министерство обаче реши да спре да привлича доброволци. Ведомството отбеляза, че набраната група участници позволява да се проучи напълно профилът на безопасност и превантивната ефикасност на ваксината за дълъг период от време.

Подценихме ли руската ваксина?

Подценихме ли руската ваксина?

Да, рядка победа за Кремъл, но не трябва ли твърда позиция на съюзниците срещу руския режим, пита "Вашингтон пост"