Починалите в САЩ от новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие надхвърлиха 2000 души за първи път от май насам, а болниците в цялата страна вече са пълни, предвещавайки нарастване на смъртността, което се случва, докато пандемията от коронавируса хвърля сянка върху множеството предстоящи празници.

Броят на починалите за последните 24 часа достигна 2 157 души - един човек на всеки 40 секунди, като още 170 000 са заразени за същия период, като според експерти още милиони американци могат да се заразят, след като те се противопоставят на предупрежденията на властите и пътуват за Деня на благодарността в четвъртък.

Хоспитализациите за COVID-19 в САЩ надхвърлиха 87 000 души, което е рекорд за всички времена, след като 30 от 50-те щата съобщиха за рекорден брой хоспитализации, свързани с COVID-19 този месец, уточнява "Ройтерс".

Рекордът от 3 384 починали за денонощие беше поставен на 14 април, в ранните етапи на пандемията.

Откакто пандемията започна, в САЩ са починали близо 260 000 души, а с 12,6 млн. заразени страната е начело в света, а "всички пътувания за Деня на благодарността гарантират, че и никой няма да ни стигне", изтъкна д-р Татяна Проуел от Медицинското училище към университета "Джонс Хопкинс".

"Американското мислене "всеки за себе си" убива стотици хиляди от нас. Опустошително за гледане", написа Проуел в "Туитър".

С нарастването на заразените, повече от половината губернатори в страната наложиха или въведоха отново мерки този месец. Но въпреки по-строгите изисквания за носене на маски, вечерни часове и ограничения за баровете и ресторантите, заразяванията и починалите само се увеличиха.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да превърне борбата с пандемията в свой основен приоритет при встъпването си в длъжност на 20 януари, като днес ще изнесе реч, която има за цел да насърчи американците и да се съсредоточи върху жертвите, които те правят, съобщиха от щаба му.

Отиващият си президент Доналд Тръмп запази до голяма степен мълчание по темата, като направи едноминутно появяване в Белия дом снощи, за да говори за фондовия пазар.

Междувременно много родители се противопоставят на онлайн обучението, смятайки го за по-нискокачествено от обучението в класната стая и нарушаващо живота у дома и работата. Други родители се притесняват да изпратят децата обратно в класните стаи преждевременно на фона на бушуваща пандемия. Учителите казват, че не им е удобно да преподават в клас, страхувайки се от заразяване.