Властите в САЩ ще инвестират 3,2 млрд. долара за изследванията за разработване на антивирусни препарати срещу COVID-19 и бъдещи заразни заболявания, информира "Франс прес".

Проектът, наречен "антивирусна програма срещу пандемиите", се финансира от средства от пакета за икономическо възстановяване на САЩ на стойност 1,9 трлн. долара, приет от Конгреса през март и подписан и превърнат в закон от президента Джо Байдън.

Китайски епидемиолог: Разследването за произхода на COVID-19 трябва да се насочи към САЩ

Китайски епидемиолог: Разследването за произхода на COVID-19 трябва да се насочи към САЩ

Нова словесна престрелка по оста Пекин-Вашингтон

"Антивирусните препарати са важно допълнение на съществуващите ваксини, особено за хора, страдащи от определени болести, които може да ги изложат на повишен риск, за тези, които може да са потенциално по-слабо защитени от ваксините", обясни главният експерт на САЩ по заразни болести д-р Антъни Фаучи.

Той уточни, че коронавирусните ваксини "остават в центъра на нашия арсенал" в борбата с пандемията, но отбелязва, че антивирусните лекарства ще служат като важно допълнение за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализация.

Освен това антивирусните медикаменти може да играят роля и срещу нови варианти на коронавируса, срещу които използваните в момента ваксини не предлагат такава защита, добави той.

финансирането може да ускори клиничните изпитвания, които вече са в ход, за някои антивирусни медикаменти и потенциално да направи някои от тях достъпни до края на годината, като Молнупиравир на лабораторията Merck. Пероралните антивирусни лекарства ще бъдат предназначени да се приемат у дома и да се лекуват симптоми в началото на инфекцията, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза.

Изследователите тестват антивирусни препарати под формата на хапчета, които биха могли да се превърнат в един вид "Тамифлу" за COVID-19.

Настинката пази от COVID-19

Настинката пази от COVID-19

Ново изследване на учените