САЩ осъждат последните ракетни атаки срещу Израел от Ивицата Газа и подкрепят правото на еврейската държава на самозащита. Това съобщи в понеделник прессекретарят на американското министерство на отбраната Джон Кърби.

"Днешните атаки от Газа срещу Израел са неприемливи. САЩ подкрепят правото на Израел на самозащита", каза Джон Кърби, цитиран от АП.

Радикалите от ивицата Газа изстреляха преди това седем ракети в Израел, задействайки сирени за въздушна атака в Йерусалим и Бейт Шемеш. В град Сдерот противотанкова ракета от Газа е ударила автомобил, ранявайки един човек, съобщи израелската армия.

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим
Обновена

Нови тежки сблъсъци между палестинци и израелски полицаи в Йерусалим

Полицията разпръсва тълпата с гумени куршуми, зашеметяващи гранати и сълзотворен газ

Напрежението в Източен Йерусалим започна да се увеличава от средата на април и на 7 май започнаха сблъсъци между израелската гранична полиция и палестинците на две места едновременно - на Храмовия хълм и в района на шейх Джара, където, в съответствие с решението на израелският съд, силите за сигурност изселват няколко арабски семейства, придружени от протести на местното население и жестоки сблъсъци, които не стихват от края на април.