Пандемията с коронавирус е неминуема, предупреждава САЩ, след като болестта се разпространява по целия свят, съобщава "Ройтерс".

Азия съобщава за стотици нови случаи на коронавирус в сряда, включително първия американски войник, а огнищата в Италия и Иран се разпространиха в други страни.

Световните акции се сринаха за петия ден, докато златото се повиши обратно към седемгодишен максимум, а доходността на американските облигации се задържа близо до рекордни минимуми, след като правителство и здравни власти предупреждават за коронавирусна пандемия.

Фондовите пазари в световен мащаб изтриха стойност от 3,33 трилиона долара през последните четири търговски сесии, измерени от индекса за всички страни, който включва акции на 23 развити и 26 нововъзникващи пазари.

Бързото разпространение на вируса на повече места е неизбежно, коментира висш служител на Световната здравна организация (СЗО) и призовава всички да се подготвят сега.

В САЩ центровете за контрол и профилактика на заболяванията също призоваха американците да се подготвят, заявявайки, че макар непосредственият риск да е нисък, глобалната ситуация предполага, че е налице пандемия.

40-годишен германец е в тежко състояние, Австрия блокира хотел след смърт на италианка

40-годишен германец е в тежко състояние, Австрия блокира хотел след смърт на италианка

"Луфтханза" спира наемането на служители и пуска персонал в неплатен отпуск

"Въпросът не е дали, въпросът е кога и колко хора ще бъдат заразени", коментира главният заместник-директор на центровете за контрол и превенция на заболяванията CDC, Ан Шучат. Съединените щати съобщават за 57 случая на вируса.

Д-р Брус Ейлуърд, ръководител на съвместна мисия СЗО-Китай, обясни при завръщането си в Женева, че подготовката не трябва да чака. "Мислете, че вирусът ще се появи утре, ако не мислите така, няма да сте готови. Тази бързо ескалираща епидемия на различни места, трябва да се справим изключително бързо, за да предотвратим пандемия".

Ейлуърд добави, че "извънредната мобилизация на Китай" показва как агресивната политика за обществено здраве може да ограничи разпространението.

СЗО твърди, че епидемията достига пика в Китай около 2 февруари, след като властите изолираха провинция Хубей и наложиха други мерки за ограничаване.

Американските военни заявиха, че 23-годишен войник, базиран в Кемп Карол, в Южна Корея, на около 20 км от Тегу, е заразен и е под карантина у дома.

Гърция потвърди първи заразен с новия коронавирус
Обновена

Гърция потвърди първи заразен с новия коронавирус

38-годишната гъркиня е била в Северна Италия

В Япония премиерът Шиндзо Абе призова спортните и културните събития да бъдат отменени или ограничени за две седмици, за да се справят с вируса като притеснение за Олимпийските игри в Токио 2020.

Японските професионални бейзболни отбори ще играят мачове без зрители до 15 март поради опасения от вируси, съобщи агенция Киодо.

Има почти 50 смъртни случая извън Китай, включително 11 в Италия и 19 в Иран, най-много извън Китай, според данни на "Ройтерс".

Заместник-министърът на здравеопазването на Иран е сред 139-те инфектирани с коронавирус. Съобщавани са случаи, свързани с Иран в целия регион.

В Европа, Италия се превърна в първо голямо огнище с 322 случая. Италианци или хора, които наскоро са посетили страната, са тествани положително в Алжир, Австрия, Хърватия, Румъния, Испания и Швейцария.

Два хотела, един в Австрия и един на Канарските острови, Испания, също са затворени след появата на случаи, свързани с Италия. Испания също отчете първите си три случая на континенталната част.

Франция, със 17 случая, отчете втори смъртен случай.

Първи случай на починал гражданин на Франция от коронавирус

Първи случай на починал гражданин на Франция от коронавирус

Починалият е на 60 г.