Щетите от бушуващия от седмици наред пожар в канадската провинция Албърта се оценяват на милиарди долари, съобщиха рейтинговите агенции DBRS и S&P. Това ще бъде един от най-скъпоструващите и разрушителни за властите пожари в канадската история до момента, предадоха световните информационни агенции.

Както бе съобщено по-рано, пожарът все още не е потушен и се очаква борбата с него да продължи още около месец. Той зае територии от 300 000 хектара, унищожи над 2000 сгради и наложи евакуацията на най-малко 80 000 души. Засегнат е бизнесът на много хора. Сред разрушените сгради са и училища, което ще засегне и тази дейност. 

Предполага се, че именно сушата и силните ветрове са причинили бързото разрастване на огнената стихия. Въпреки че в най-засегнатия район започна да вали, бе разпространено предупреждение и за съседната провинция Саскачеван. 

Бедствието доведе до временно поскъпване на петрола, тъй като точно в този район се добива основното количество за Северна Америка. Едва ли обаче това ще бъде трайна тенденция.