Най-малко 15 души са били ранени при гръмотевична буря на фестивал на открито в Западна Словакия, съобщиха от службите за спешна помощ в събота.

Бурята, която донесе силни пориви на вятъра, удари фестивала Pohoda в град Тренчин, който се намира близо до границата с Чешката република.

Тежките метеорологични условия в петък доведоха до срутване на сцена и голяма шатра. По това време в палатката са се намирали десетки посетители на фестивала, съобщават местните медии.

Служителите съобщиха, че 14 пострадали се нуждаят от лечение в близките болници.

Организаторите заявиха, че нараняванията са били предимно леки, включително разкъсвания, но един човек е получил фрактура на бедрото.

Повредени са и други по-малки палатки, принадлежащи на посетители, както и сергии за продажба на храни и напитки. Прекъснато е било и електрозахранването на обекта.

Природното бедствие принуди организаторите да прекъснат проявата.

Фестивалът се провежда от 1997 г. и предлага различни музикални стилове с местни и международни изпълнители.

Наред с други изпълнители, сред които са групата Morcheeba и Royal Blood, се очакваше да се представят пред 30 000 души публика.

Жертви, ранени и блокирани след буря и сваличище в Словакия

Жертви, ранени и блокирани след буря и сваличище в Словакия

В района на Татрите

Местните медии съобщиха, че прокуратурата вече разследва инцидента.

През 2009 г. лошото време по време на провеждането на същия музикален фестивал причини смъртта на един човек, а други 25 бяха ранени. 10 от тях бяха приети в болница в критично състояние.

Междувременно 135 000 домакинства в западната част на страната останаха временно без електричество, тъй като електропроводите бяха повредени от мълнии и падащи дървета.

Бурите нанесоха щети и на железопътни линии в южната част на страната.