Стотици хора в Хърватия прекараха нощта в колите си или на бензиностанции и приемни центрове в понеделник, след като снежна буря през уикенда доведе до спиране на движението и остави части от страната напълно изолирани, предава Асошиейтед Прес.

Внезапната промяна на времето след период на топли и меки дни също затрудни трафика в съседните Сърбия и Босна и Херцеговина, оставяйки райони в Западна Сърбия без електричество и прекъсвайки железопътния трафик към съседна Черна гора.

Хърватските власти съобщиха, че пътищата, водещи до и от крайбрежието на Адриатическо море, остават затворени поради сняг и силни ветрове. Медиите съобщиха, че коли и автобуси са спрени по главната хърватска магистрала, докато чакат да продължат.

Длъжностните лица призоваха хората да отложат всички планирани пътувания, след като затвориха пътища на фона на неуспешни опити по-рано те да бъдат отворени отново за движение.

Около 300 души са останали в приемните центрове, създадени заради ситуацията, каза Наталия Турбич, местен служител на службата за спешни случаи в Грачац в Централна Хърватия. Други са търсили места в частни квартири в района, каза тя.

Държавната телевизия HRT съобщи, че стотици хора, които не са могли да стигнат до приемните центрове, са останали в автобуси и коли или са се приютили в кафенета на бензиностанции наблизо, които са отворили врати за блокираните шофьори и пътници.

Докато ситуацията остана най-драматична в Хърватия, проблеми бяха докладвани и в Западна Сърбия и по-високите райони на Босна и Херцеговина.

Държавната железопътна компания на Сърбия съобщи, че влаковете за Черна гора не се движат най-вече заради паднали дървета и проблеми с електрозахранването в райони близо до границата на двете страни.

Градовете Приеполе и Баина Баща бяха без електричество през нощта от неделя срещу понеделник, съобщи агенция Танюг.

Босненските власти информираха в понеделник, че силният сняг и вятърът са забавили движението в цялата страна, особено в планините. Свлачища и паднали дървета създават допълнителни проблеми, съобщиха пътните власти, призовавайки за повишено внимание.

Зимна буря остави 85 000 домакинства в Калифорния без електричество

Зимна буря остави 85 000 домакинства в Калифорния без електричество

Ключови пътища в района на Лос Анджелис са затворени