Световната здравна организация (СЗО) препоръча удвояване на акцизите върху алкохола в Европа като средство за предотвратяване на близо 5000 смъртни случая от рак всяка година, предаде "Франс прес".

Увеличаването на акцизите върху алкохолните напитки е "една от най-добрите мерки" за предотвратяване на рака с "потенциално голямо въздействие", посочиха от европейския офис на СЗО, като добавиха, че страни като Русия и Великобритания ще имат най-голяма полза.

Консумацията на алкохол е каузално свързана с рака на устната кухина, рака на фаринкса, рака на хранопровода, колоректалния рак, рака на черния дроб, рака на ларинкса и рака на гърдата, подчертава СЗО.

България е сред страните с най-евтин алкохол в Европа

България е сред страните с най-евтин алкохол в Европа

По-ниски са цените само в Унгария и Румъния

От агенцията на ООН уточниха, че моделните ѝ прогнози са показали, че "приблизително 10 700 нови случая на рак и 4 850 смъртни случая от рак, свързани с алкохола, могат да бъдат избегнати годишно в европейския регион чрез удвояване на сегашните акцизи върху алкохолните напитки".

Това представлява около шест процента от новите случаи и смъртни случаи от рак, свързани с алкохола в европейския регион на СЗО, който обхваща 53 държави и територии и включва Русия и няколко страни от Централна Азия.

Регионалният офис на СЗО допълни, че изчислява, че 180 000 случая и 85 000 смъртни случая всяка година "са изчислени като причинени от алкохол".

Все повече българи злоупотребяват с алкохола и наркотиците

Все повече българи злоупотребяват с алкохола и наркотиците

Близо 2900 са случаите за първите 3 месеца на годината

За СЗО настоящите нива на данъчно облагане на алхокола остават "ниски" в много части на Европа, особено в 27-членния Европейски съюз.

Русия, Великобритания и Германия биха спасили най-много животи, като приемат данъчната мярка, като съответно бъдат предотвратени 725, 680 и 525 смъртни случая според модела, публикуван в The Lancet, британското медицинско списание.

Удвояването на акцизите ще помогне по-конкретно за предотвратяване на смърт от рак на гърдата (1000 смъртни случая годишно) и колоректален рак (1700 починали).

Според СЗО 4,8 млн. нови случая на рак са били диагностицирани в Европа през 2020 г.

Нов данък за алкохола и захарта в Полша

Нов данък за алкохола и захарта в Полша

Властите във Варшава вземат мерки за здравето на поляците