Световната здравна организация (СЗО) насочи вниманието към инсулиновия пазар - и доминирането му от три големи фармацевтични гиганта - в нов опит да се справи с бързия възход на диабета, предаде "Франс прес".

СЗО отбеляза 100-годишнината от откриването на инсулина, като даде началото на нов Глобален диабетен договор, целящ стимулиране на усилията за предотвратяване на диабета и предоставяне на достъп до лечение на всички, които се нуждаят от него.

"Необходимостта от спешни действия по отношение на диабета е по-очевидна от всякога", настоя шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Ваксините срещу COVID-19 не са рискови за диабетиците

Ваксините срещу COVID-19 не са рискови за диабетиците

Предпазването трябва да продължи и след втора доза

"Броят на хората с диабет се е увеличил четири пъти през последните 40 години", уточни той, отбелязвайки, че "това е единствената голяма незаразна болест, при която рискът от преждевременна смърт нараства, а не намалява".

Тедрос изтъкна, че справянето с кризата е особено важно в лицето на пандемията от коронавируса, като подчерта, че "голяма част от хората, които са тежко болни в болница с COVID-19, имат диабет".

СЗО уточнява, че около 422 млн. души по света имат диабет, повечето живеят в страни с ниски и средни доходи, а 1,6 млн. смъртни случая са пряко свързани с диабета всяка година.

СЗО допълва, че смъртността от диабет се е увеличила със 70 процента от 2000 г. насам и сега е деветата водеща причина за смърт в света.

COVID-19 развива истинския диабет

COVID-19 развива истинския диабет

Анна-Мария Борисова: Всички ваксини могат да бъдат използвани от диабетици

Здравната агенция на ООН настоя, че са необходими спешни действия за увеличаване на достъпа до инсулин на достъпни цени, особено в по-бедните страни.

"Глобалният диабетен пакт ще помогне да катализира политическия ангажимент за действие за увеличаване на достъпността на животоспасяващите лекарства за диабет, както и за неговата профилактика и диагностика", посочи Гебрейесус.

За хората, живеещи с диабет, достъпът до лечение, включително инсулин, е от решаващо значение за тяхното оцеляване.

Диабетът е хронично, метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което води с течение на времето до сериозни увреждания на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

21% от диабетиците с COVID-19 умират в рамките на 28 дни след прием в болница

21% от диабетиците с COVID-19 умират в рамките на 28 дни след прием в болница

Изследването е на Нантския университет

Най-често срещаният е диабет тип 2, обикновено при възрастни, който се появява, когато тялото стане устойчиво на инсулин или не го произвежда достатъчно.

Диабет тип 1 е хронично състояние, при което панкреасът произвежда малко или никакъв инсулин сам по себе си.

Тедрос каза: "Провал на обществото и глобалната общност е, че хората, които се нуждаят от инсулин, трябва да се сблъскват с финансови затруднения, за да го купят или да останат без него и да рискуват живота си."

Голям проблем е, че на световния инсулинов пазар доминират само три компании: Eli Lilly, Novo Nordisk и Sanofi.

Обявиха нахута за храна, превенция на диабета

Обявиха нахута за храна, превенция на диабета

Допринася за бързото намаляване на кръвната захар

През 2019 г. СЗО представи пилотна програма за преквалификация, целяща да привлече повече производители на пазара, за да "помогнат за увеличаване на наличността на гарантиран по отношение на качеството инсулин в страни, които в момента не посрещат търсенето".

Здравната агенция на ООН каза, че са започнали разговори с производители на инсулин за начини за задоволяване на нарастващото търсене "на цени, които страните могат да си позволят".

Медицинската благотворителна организация "Лекари без граници" (MSF) призова СЗО да даде приоритет на доставките на по-качествени източници на инсулин, като заяви, че достъпът е от решаващо значение в контекста на пандемията от коронавируса.

СЗО: Сърдечните заболявания, ракът и диабетът - най-големите убийци на 2019 г.

СЗО: Сърдечните заболявания, ракът и диабетът - най-големите убийци на 2019 г.

Деменцията е седмата водеща причина за смъртност

"В световен мащаб само половината от хората, които се нуждаят от него, имат достъп до това същностно важно лекарство днес заради предизвикателни изисквания за съхранение, сложни протоколи за лечение и високи цени", уточниха от "Лекари без граници".

"Eli Lilly, Novo Nordisk и Sanofi доминират световния пазар и често изглежда, че отразяват взаимното увеличение на цените. Това е особено разочароващо", изтъкват още "Лекари без граници".

СЗО също така настоя, че спешно е необходим по-голям достъп до диагностични инструменти и лекарства за диабет, тъй като много хора изпитват затруднения да получат и да си позволят глюкомери и тест ленти.

Иновациите ще се фокусират върху разработването на евтини технологии и дигитални решения за грижа за диабета.

Коронавирус: 10% от хоспитализираните диабетици умират до дни

Коронавирус: 10% от хоспитализираните диабетици умират до дни

2/3 от пациентите са мъже и средната възраст сред двата пола е 70 г.