Учени от САЩ са открили нов начин за прогнозиране на тежестта на хода на коронавирусната инфекция въз основа на анализи от носоглътката. Изследването е публикувано в списание Cell.

Служители в детската болница в Бостън, заедно със специалисти от Масачузетския технологичен институт и Медицинския център на Университета в Мисисипи, са изследвали намазки от носа, взети от 35 пациенти с коронавирус. Според учените анализите от носоглътката са по-ефективни от изследването на кръвни проби.

Авторите на работата са установили, че епителните клетки в носа и гърлото претърпяват значителни промени при заразяване със SARS-CoV-2. Така, при пациенти с лека до умерена тежест на COVID-19, в тези клетки са се активизирали гени, отговорни за противовирусната реакция, особено тези, които са били стимулирани от тип I интерферон.

При хората с тежко протичане на заболяването противовирусните реакции, напротив, са се оказали притъпени заради слабата реакция на епителните клетки към интерферон. В техните намазки са били открити излишък от макрофаги и други имунни клетки, които засилват възпалителните реакции.

По думите на един от изследователите Хосе Ордовас-Монтанес, отслабената реакция на интерферон, който помага да се регулира активността на имунната система, прави хората по-податливи както на коронавируси, така и на други инфекции.

Сега учените планират да изяснят причината за тази реакция, както и да разберат дали тя може да бъде подсилена чрез назални спрейове или капки.