Неврофизиолози са установили, че коронавирусната инфекция често не прониква в мозъчната тъкан, но спомага за отслабването на стените на малките съдове вътре в нея. В резултат на това пациентите е по-вероятно да получат кръвоизлив и инсулти. Резултатите от проучването са публикувани в сп. New England Journal of Medicine.

"Нашите наблюдения показват, че това се дължи на възпалителни реакции, които са свързани с проникването на вируса в тялото на пациентите", обясни един от авторите на проучването, научният сътрудник в американския Национален институт по неврологични разстройства и инсулт Авиндра Нат.

Проблеми с мозъка са свързвани и дори при по-леки случаи на коронавирус

Проблеми с мозъка са свързвани и дори при по-леки случаи на коронавирус

При тежките случаи на коронавирус пациентите са изложени на риск от неврологични усложнения

Новият тип коронавирус (SARS-CoV-2) поразява клетките не само в белите дробове, но и в други органи, например вътре в носната лигавица, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това може да обясни защо много пациенти с COVID-19 губят обонянието си, страдат от проблеми с дихателната система, храносмилането и работата на кръвоносната система. Освен това вирусът може да попадне в човешкия мозък и да наруши работата му.

В хода на новото проучване Нат и неговите колеги са предположили защо възникват някои от тези проблеми. Те са проучили подробно как се е променило състоянието на кръвоносната система на мозъка при десетки пациенти с COVID-19, починали между март и юли тази година.

Всички тези пациенти са починали много бързо и неочаквано. Причините за смъртта им невинаги са били свързани с проникването на SARS-CoV-2 в белите им дробове. Първоначалният анализ е показал, че смъртта им е свързана с мозъчно увреждане, но как са се появили тези увреждания, учените не знаят.

Бели дробове, сърце, бъбреци и мозък - мишена на COVID-19

Бели дробове, сърце, бъбреци и мозък - мишена на COVID-19

Особености на пандемията

Първоначално Нат и колегите му са предположили, че болните са починали заради обстоятелството, че коронавирусът е попаднал в нервната им система. Проверявайки тази хипотеза, биолозите са изследвали структурата и свойствата на обонятелните центрове и мозъчния ствол - именно тук се предполага, че SARS-CoV-2 попада най-често.

Сканирането с ядрено-магнитен резонанс е показало, че и в двете области на мозъка има много огнища на възпаление и леко кървене. Тоест стените на малките капиляри и други съдове са станали пропускливи за кръвта и съдържащите се в нея белтъци. Учените са изследвали срезове от тези части на нервната система с надеждата да открият в тях частици от вируса и да узнаят причината за смъртта на съдовите и мозъчните клетки.

"Очаквахме да видим следи от увреждане от инфекция и хронична липса на кислород. Вместо това там имаше много малки увреждания на нервната тъкан, които обикновено възникват след инсулти или възпаление на мозъка", поясни Нат.

Западната диета нарушава работата на мозъка

Западната диета нарушава работата на мозъка

Джънк и фаст фууда са вредни за здравето на хората

Учените не са открили частици от вируса нито в мозъка на болните, нито в неговите съдове. Тоест, капилярите на мозъка са се разрушили не заради заразяването със SARS-CoV-2, а заради много високата активност на имунната система, която е започнала да атакува не само вируса, но и здравите клетки на кръвоносните съдове. В резултат на това в тях са се появили "дупки", само някои от които са били изпълнени с кръвни съсиреци и микроглия (защитната тъкан на мозъка).

Учените се надяват, че наблюдението на здравето, паметта или интелектуалните способности на пациентите, които са се влошили след коронавирусна инфекция, ще помогне да се разбере колко дълго продължава увреждането на мозъчните съдове и да се подбере терапия, която може да му попречи да се появи или да го премахне.

Пост-Ковид синдром – някои увреждания се проявават месеци по-късно

Пост-Ковид синдром – някои увреждания се проявават месеци по-късно

29-годишна германка разказва...