Може би по-често се срещат от известното по-рано потенциални фатални мозъчни усложнения при пациенти с коронавирус, включително нарушения в нервната система, делириум и удар. Това се предупреждава в изследване на британски лекари, информира АФП.

При тежките случаи на коронавирус пациентите са изложени на риск от неврологични усложнения, но изследването, направено от Лондонския университетски колеж, е установило, че могат да настъпят сериозни проблеми дори и при пациенти с по-леко преболедуване на коронавируса.

Учените едва започват да разбират множеството здравословни проблеми, причинени от COVID-19

Учените едва започват да разбират множеството здравословни проблеми, причинени от COVID-19

COVID-19 води до инсулт, атакува панкреаса, сърцето, черния дроб, мозъка, бъбреците и други органи

Екипът е изследвал неврологичните симптоми на 43 хоспитализирани пациенти.

Те открили 10 случая на временна мозъчна дисфункция, 12 случая на възпаление на мозъка, 8 случая на удар и 8 случая на неврологични увреждания.

Повечето от тези пациенти с възпаление са диагнозирани с остър дисеминиран енцефаломиелит, неврологична патология, характеризираща се с възпаление на мозъка. Това рядко състояние е типично при деца след вирусна инфекция.

"Ние установихме повече хора от очакваното с неврологични състояния като възпаление на мозъка, което не винаги се свързва с тежестта на респираторните симптоми", отбелязват авторите на изследването.

Проучването, публикувано в журнала Brain, показва, че в нито един от диагнозираните пациенти с неврологични проблеми не е открито наличие на коронавирус в гръбначно-мозъчната течност, което предполага, че вирусът не атакува директно мозъка.

Основното откритие на учените е, че острият дисеминиран енцефаломиелит не е свързан с тежестта на протичане на респираторното заболяване.

Докато резултатите от проучването показват, че мозъчните усложнения вероятно са по-често срещани сред заразените с коронавирус от предполаганото преди, експерти подчертават, че това не означава, че случаите на увреждане на мозъка са широко разпространени.