Военен хеликоптер с началника на отбраната на Индия генерал Бипин Рават се е разбил близо до град Кунур в южната част на Индия. Това съобщиха индийските военновъздушни сили, предаде "Ройтерс".

Двама източници от отбраната са отбелязали, че в момента се опитвали да установят статута на Рават.

"Все още не знаем", каза един от източниците. И двамата са отказали да бъдат назовани.

По-късно стана ясно, че най-малко 13 души са загинали, като сред тях са Рават и съпругата му. Останалите загинали са високопоставени военнослужещи.

Причината е авария на машината.

Рават е пътувал от базата на индийските военновъздушни сили в Сулур към колежа на отбранителните служби в Уелингтън в индийския щат Тамил Наду, за да изнесе лекция.

Рават беше назначен за първи началник-щаб на отбраната на Индия от правителството на премиера Нарендра Моди в края на 2019 г. Позицията беше създадена с цел интегриране на трите видове войски на Индия - армията, военноморските сили и военновъздушните сили.

Военновъздушните сили уточниха, че Рават, който преди това е служил като началник-щаб на армията на Индия, е пътувал с хеликоптер Ми-17В5.

Индия разполага с десетки руски военни хеликоптери, които се използват широко от военните, както и от висши правителствени министри, посещаващи отбранителни места.

"Това е безопасен, доказан хеликоптер, пътувал съм с него в трудни ситуации", каза бившият началник на армията Дж. Дж. Сингх.

Видеозапис на ANI показва как спасители поливат димящи отломки в гориста местност.

"Беше разпоредено разследване, за да се установи причината за инцидента", написаха от военновъздушните сили в "Туитър".