През изминалото денонощие в Испания са регистрирани 2 440 заразени с новия коронавирус (COVID-19), с което от началото на епидемията в страната заразените в страната вече са над 500 000 души, съобщават световните осведомителни агенции. 

Това е най-големият брой заразени в страна от Западна Европа.

Мадрид затяга мерките срещу коронавируса заради ръст на заразените

Мадрид затяга мерките срещу коронавируса заради ръст на заразените

Ограничава се броят на присъстващите на погребения, сватби и кръщенета

В петък беше съобщено за 4 503 новозаразени. 

Ваканционният сезон през август имаше негативно въздействие върху изравняването на кривата, като броят на заразените започна да се увеличава отново. 

Тревожни COVID-19 новини от Франция, Испания и Италия

Тревожни COVID-19 новини от Франция, Испания и Италия

Рекорден брой заразени за 24 часа от началото на епидемията във Франция

Последните инфекции са по-чести сред по-младите хора, които често не развиват симптоми благодарение на по-силната си имунна система, а смъртността остава далеч под пика от март и април, когато починалите обикновено надвишаваха 800 души на ден.

Въпреки нежелания етап, за разлика от тогава, болниците разполагат с достатъчно легла за лечение на пациенти с COVID-19.

След първата вълна през пролетта, която опустоши възрастното население на Испания и затрупа болничната система, властите овладяха заразата с помощта на една от най-тежките блокади в света.

Но след като ограниченията за движение бяха премахнати и масовите тестове започнаха в края на юни, инфекциите се увеличиха от няколкостотин на ден до нов пик от над 10 000 преди около 10 дни, изпреварвайки други засегнати държави като Франция, Великобритания и Италия.

Общият процент на смъртност от пандемията за първи път е около 6% в Испания, по-нисък от този в Италия, Великобритания и Франция. Испания съобщи за осем нови смъртни случая днес, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в страната вече е 29 516 души.