Кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение в града заради заплахата от препълване на болниците в контекста на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщават световните осведомителни агенции.

"Всеки тридесети жител на Лондон сега е болен от COVID-19. Ако не предприемем незабавни действия, здравната ни служба може да "прегрее" и да умрат още много хора", написа той в "Туитър".

Хан добави, че "лондончани продължават да правят огромни жертви", но ги помоли да си останат у дома и да не излизат освен ако не е крайно необходимо.

Блокадата в Англия може да остане до март

Блокадата в Англия може да остане до март

Мерките ще бъдат преразгледани от 15 февруари

Обявяване на извънредно положение или "голям инцидент" означава събитие със сериозни последици, включително риск за човешкия живот, и изискващо специални мерки от службите за спешна помощ.

Кметството на Лондон от своя страна излезе със специално изявление.

"Кметът написа до министър-председателя писмо с искане от името на кметството и ръководителите на съветите на лондонските райони да увеличи финансовата подкрепа за лондончани, които трябва да се самоизолират и не могат да работят, да предоставят ежедневна информация за ваксинацията, да затворят религиозни институции и да въведат маски по улиците, включително на опашки в супермаркети и на други места, където може да има струпване на хора", пишат от лондонското кметство.

Вчера Великобритания регистрира най-голям брой починали от COVID-19 в рамките на 24 часа от 21 април - 1 162 души. 52 618 души бяха регистрираните заразени.

От тази седмица в Англия беше въведена национална блокада, трета поредна. Шотландия също е под карантина.

Великобритания с 1 162 починали от COVID-19 за 24 часа

Великобритания с 1 162 починали от COVID-19 за 24 часа

Заразените в страната вече са близо 2,9 млн. души