Властите на Перу обявиха извънредна екологична ситуация, след като 21 плажа около района на Лима бяха замърсени от нефтен разлив в рафинерия, управлявана от испанската мултинационална "Репсол", съобщи АП.

Властите определиха ситуацията като "най-тежкото екологично бедствие" в историята на Лима. Организацията за оценка и контрол на околната среда (OEFA) изчисли, че около 6 000 барела суров петрол са се разлели.

Много силно земетресение удари в Перу

Много силно земетресение удари в Перу

За щастие е било на 110 км дълбочина

Около 1 740 000 квадратни метра брегова линия и 1 1187 000 квадратни метра море са покрити с петролна утайка. Замърсени с петрол са и две защитени екологични зони. Това са националният резерват Пунтас Гуанерас и еколичната зона Анкон, известни със своите птици и воден живот.

Перу настоява за компенсация от "Репсол", обвинявайки компанията, че се опитва да прикрие мащаба на бедствието и че няма изготвен план за действие при извънредни ситуации.

Работниците, много доброволци, работещи с неадекватно оборудване, се борят да овладеят бедствието.

От "Репсол" пък обвиняват властите, че не са били предупредени за високите вълни причинени от масивното вулканично изригване в Тихия океан в Тонга на 15 януари. Това е довело до разлива от танкера.