„Бритиш петролиъм" беше принудена да вдигне похлупака, спиращ изтичането на петрол в Мексиканския залив от тръбата, спукана при взрива на платформа на компанията, предаде „Ройтерс".

Причината е образуването на подобни на лед кристали, съобщи високопоставен представител на британския енергиен гигант, уточнява АФП.

„Голямото техническо предизвикателство беше образуването на хидрат" след поставянето на похлупака, обясни на пресконференция Дъг Сътълс - директор на "Бритиш петролиъм" по въпросите на експлоатацията. Той прогнозира, че търсенето на решение на проблема вероятно ще отнеме два дни.

Поставянето на тежащия стотина тона похлупак, направен от стомана и бетон, на дълбочина от 1500 метра е свръхсложна и нямаща аналог операция, разкрива АП.

Инженерното съоръжение беше смятано за най-доброто решение в краткосрочен план за сдържане на петролния разлив.

Близо 800 хиляди литра "черно злато" изтичат на ден в Мексиканския залив, на 80 километра от бреговете на американския щат Луизиана.

Нефтеното петно започна да се образува, след като експлозия причини потъването на платформа на "Бритиш петролиъм" на 22 април.

Петролният разлив е не само сериозна екологична катастрофа, но може също така да има отрицателен политически ефект върху управлението на Обама в зависимост от това как обществеността оцени действията на правителството в отговор на бедствието. През 2005 г. справянето с кризата, предизвикана от урагана Катрина в Мексиканския залив, се оказа тежко предизвикателство за тогавашния президент Джордж У. Буш, който с реакцията си остави впечатление за липса на съпричастност към пострадалите, коментира АП.