Императорът на Япония Акихито и императрица Митико посетиха днес град Фукушима, който се намира на 60 км от авариралата АЕЦ „Фукушима-1", съобщава ИТАР-ТАСС. Монархическата двойка възнамерява лично да се срещне с пострадалите от района на стихийното бедствие и от аварията на атомната централа, като им окаже морална подкрепа.

С пристигането си на местното летище с военен самолет императорът и императрицата предадоха на местния губернатор пожертвования от личните средства в помощ на нуждаещите се. Дарената сума не се разгласява публично.

Японската императорска двойка ще посети също няколко пункта за бежанци, както и местата най-силно пострадали от разрушителното цунами. Планирани са срещи и с военни, полицаи и пожарникари, участващи в спасителните и ликвидационни дейности след бедствието.

По-рано император Акихито и императрица Митико посетиха четири префектури в североицточна Япония, които бяха най-засегнати от земетресението и цунамито. В резултат на стихийните бедствия загинаха и изчезнаха над 25 000 души. Около 120 000 души в Япония се намират в момента в сборни пунктове, тъй като са останали без домове и нямат средства за изграждане на нови.